Βρετανία: Αντιδράσεις για την προεκλογική εκστρατεία του Φάρατζ

Βρετανία: Αντιδράσεις για την προεκλογική εκστρατεία του Φάρατζ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρατσιστική χαρακτηρίστηκε μία νέα προεκλογική εκστρατεία του ευρωφοβικού και αντιμεταναστευτικού βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP) ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ η ανώτατη αρχή της Καθολικής Εκκλησίας στη Βρετανία κάλεσε τους πολιτικούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν «κινδυνολογικό» λεξιλόγιο όταν αναφέρονται στους μετανάστες.

Οι επικριτές της συνέκριναν τις αφίσες -που εντάσσονται στο πλαίσιο της επίσημης εκστρατείας του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου- με εκείνες που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και το βρετανικό Εθνικό Κόμμα.

«Η εκστρατεία αυτή του UKIP είναι μία ρατσιστική, ξενοφοβική εκστρατεία σχεδιασμένη για να συγκεντρώσει ψήφους εντείνοντας την έχθρα κατά των ξένων που ζουν, εργάζονται και συνεισφέρουν σε αυτή τη χώρα», υποστήριξε ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Μάικ Γκέιπς.

Μία από τις αφίσες φέρει το σλόγκαν: «26 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη αναζητούν δουλειά. Και τίνος δουλειά κυνηγάνε;», ενώ ένα δάκτυλο είναι στραμμένο προς το μέρος του πολίτη που θα διαβάσει την αφίσα.

Μία άλλη δείχνει έναν εργάτη φορώντας προστατευτικό κράνος να ζητιανεύει με το εξής σλόγκαν: «Η πολιτική της ΕΕ εν δράσει. Οι βρετανοί εργαζόμενοι πλήττονται σφόδρα από την απεριόριστη φθηνή εργασία».

Ωστόσο, ο ηγέτης του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος αργότερα σήμερα ήταν προγραμματισμένο να παρουσιάσει την εκστρατεία στην πόλη Σέφιλντ στα βόρεια, απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας ότι η εκστρατεία «αντανακλά τη σκληρή πραγματικότητα όπως τη βιώνουν εκατομμύρια Βρετανοί».

Η εκστρατεία κόστισε 1,5 εκατομμύριο στερλίνες, χρηματοδοτήθηκε από τον υποστηρικτή του κόμματος Πολ Σάικς και είναι η μεγαλύτερη διαφημιστική εκστρατεία του κόμματος μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, ο καρδινάλιος Βίνσεντ Νίκολς, επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στην Αγγλία και την Ουαλία, επέκρινε την «κινδυνολογική» ρητορική για τους μετανάστες και δήλωσε στην Daily Telegraph ότι η πλειονότητα (των μεταναστών) «συνεισφέρει στην ευημερία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή