Θετικός ο ρόλος του Λένιν στην ιστορία της χώρας κατά το 51% των Ρώσων

Θετικός ο ρόλος του Λένιν στην ιστορία της χώρας κατά το 51% των Ρώσων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους (ποσοστό 51%) θεωρούν ότι ο ιστορικός ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης, ο Βλαντίμιρ Λένιν, διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην εθνική ιστορία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 11 μονάδες σε σύγκριση με μια παρόμοια δημοσκόπηση του 2006. Για το 38% των ερωτηθέντων "ο Λένιν διαδραμάτισε μάλλον θετικό ρόλο" ενώ το 13% έκρινε ότι έπαιξε "απολύτως θετικό" ρόλο στην ιστορία του έθνους. Αντιθέτως, το 26% πιστεύει σήμερα ότι ο ρόλος του Λένιν ήταν "μάλλον αρνητικός" ή "εντελώς αρνητικός". Το 2006 το ποσοστό αυτών που έκριναν αρνητικά τον Λένιν ήταν 36%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 45 περιοχές της Ρωσίας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.603 προσώπων, από το ανεξάρτητο ινστιτούτο Levada.

Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων άνω των 55 ετών εκτιμούν τον Λένιν, ο οποίος έχει υψηλό ποσοστό αποδοχής (40%) και στους νέους κάτω των 30 ετών, όπως ανέφερε ο κοινωνιολόγος του Levada Αλεξέι Λέβινσον. "Το Κρεμλίνο θέλει να βασιστεί στα σύμβολα της σοβιετικής σταθερότητας και έτσι προκαλεί μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον Λένιν", εξήγησε.

Η Ρωσία τιμά σήμερα την 144η επέτειο από τη γέννηση του Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ ο οποίος γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1870 στο Σιμπίρσκ. Η ταριχευμένη σορός του πατέρα της επανάστασης των μπολσεβίκων, που πέθανε το 1924, εκτίθεται μέχρι και σήμερα στο Μαυσωλείο του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή