Η Μόσχα απειλεί εκ νέου την Ουκρανία

Η Μόσχα απειλεί εκ νέου την Ουκρανία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την εντολή του Ουκρανού προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ για επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» εναντίον των Ρωσόφωνων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε απερίφραστα τους γείτονές του ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να «απαντήσει» στην περίπτωση που θα τεθούν σε κίνδυνο τα «νόμιμα συμφέροντά της».

Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο δίκτυο Russia Today, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αν δεχθούμε επίθεση, οπωσδήποτε θα απαντήσουμε. Αν τα νόμιμα συμφέροντά μας… δεχθούν άμεση επίθεση, όπως έγινε επί παραδείγματι στη Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλον τρόπο αντίδρασης από το απαντήσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η προειδοποίηση του Λαβρόφ παραπέμπει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας του 2008, όταν ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη γειτονική χώρα του Καυκάσου, απαντώντας στην προσπάθεια του γεωργιανού στρατού να ανακαταλάβει τους φιλορωσικούς θυλάκους της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Ο σύντομος πόλεμος έληξε με τη συντριπτική ήττα της Γεωργίας και την ντε φάκτο απόσχιση των δύο περιοχών.

Καθιστώντας απολύτως σαφές ότι ενδεχόμενη αιματηρή εκστρατεία του ουκρανικού στρατού θα αποτελούσε αιτία πολέμου για το Κρεμλίνο, ο Λαβρόφ προσέθεσε: «Κάθε επίθεση εναντίον Ρώσων πολιτών θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σε άλλη αποστροφή της συνέντευξής του, ο Ρώσος πολιτικός κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι αυτές που «κάνουν κουμάντο» (running the show) στο Κίεβο. «Είναι αρκετά αποκαλυπτικό το γεγονός ότι (οι Αρχές του Κιέβου) διάλεξαν τη στιγμή της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν για να ανακοινώσουν την επανέναρξη αυτής της επιχείρησης, κάτι που έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη του (διοικητή της CIA) Τζον Μπρέναν στο Κίεβο».

Το μήνυμα του Σεργκέι Λαβρόφ ήρθε να ενισχύσει η πραγματοποίηση ασκήσεων του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Ροστόφ, κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με δυτικά πρακτορεία, στις εν λόγω ασκήσεις συμμετέχουν μονάδες τεθωρακισμένων και συστοιχίες πυραύλων.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί συγκεκριμένες ενέργειες του ουκρανικού στρατού εναντίον της ένοπλης εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών, που έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον δέκα πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Ο πρώτος γύρος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», την περασμένη εβδομάδα, είχε καταλήξει σε φιάσκο, καθώς τα τεθωρακισμένα που εστάλησαν για την καταστολή της εξέγερσης είτε κατελήφθησαν από πολιτοφυλακές των εξεγερμένων είτε εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους, αφού τα πληρώματά τους αφοπλίστηκαν.

Ωστόσο, η προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας κράτησε ψηλά τους απειλητικούς τόνους. «Οι δυνάμεις ασφαλείας εργάζονται για τη συντριβή των παράνομων ένοπλων ομάδων», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Βιτάλι Γιαρέμα, για να προσθέσει: «Οι σχετικές δράσεις θα εκδηλωθούν στο εγγύς μέλλον και θα δείτε τα αποτελέσματά τους». Ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε πως η κυβέρνησή του «έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Αμερική «δεν θα αφήσει μόνη την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα». Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι δεν θα επέμβουν στρατιωτικά στην Ουκρανία. Ωστόσο το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή 600 στρατιωτών στην Πολωνία και στις τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Το ενδεχόμενο απόσχισης ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας είναι πραγματικό», εκτιμούσε χθες ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ. Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνεν Φάιμαν δήλωσε ότι περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα πυροδοτούσαν ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή