Συνελήφθη Αμερικανός δημοσιογράφος

Συνελήφθη Αμερικανός δημοσιογράφος

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάδι στη φωτιά της ουκρανικής κρίσης έριξε η σύλληψη ενός Αμερικανού δημοσιογράφου και μιας Ουκρανής συναδέλφου του στην πόλη Σλαβιάνσκ, επίκεντρο της φιλορωσικής εξέγερσης. Εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής του Σλαβιάνσκ παραδέχθηκε χθες ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος του Vice News, Σάιμον Οστρόφσκι, ο οποίος κάλυπτε την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, ανακρίνεται για «κακές δραστηριότητες», τις οποίες απέφυγε να διευκρινίσει. Η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζιν Πσάκι, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της αμερικανικής κυβέρνησης για την απαγωγή του δημοσιογράφου, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει τη συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της κρίσης.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος κάλεσε τη Ρωσία «να ασκήσει την επιρροή της σε αυτές τις ομάδες ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι στην Ανατολική Ουκρανία». Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, με το οποίο είχε συνεργασθεί κατά το παρελθόν ο Οστρόφσκι, ένοπλοι πολιτοφύλακες συνέλαβαν και την Ουκρανή δημοσιογράφο Ιρμα Κρατ, η οποία διευθύνει διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση του Κιέβου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο αυτόκλητος «δήμαρχος του λαού του Σλαβιάνσκ» Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ δήλωσε ότι οι δύο συλληφθέντες είναι καλά στην υγεία τους, δεν αντιμετωπίστηκαν βίαια και δεν συνελήφθησαν. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως ο Οστρόφσκι «εργάζεται» για τις ανάγκες του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ σε ένα από τα κτίρια που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές. Στο μεταξύ, βίντεο που κυκλοφόρησε σε ουκρανικό διαδικτυακό μέσο εμφανίζει τον Βολοντίμιρ Ρίμπακ, δημοτικό σύμβουλο από το κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, να λιντσάρεται από οργισμένο πλήθος φιλορώσων διαδηλωτών έξω από το δημαρχείο της πόλης Γκορλίβκα. Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε προχθές ότι ο Ρίμπακ βασανίστηκε μέχρι θανάτου από «τρομοκράτες».

Η θρυλούμενη δολοφονία του στάθηκε η αφορμή για την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» από την ουκρανική κυβέρνηση. Χθες το απόγευμα, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανατολική πόλη Σβιατογκόρσκ, γύρω στα 15 χλμ. από το Σλαβιάνσκ, «απελευθερώθηκε» από τα ουκρανικά στρατεύματα. Η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι χθες το βράδυ από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή