ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Λυδία λίθος οι εκλογές της 25ης Μαΐου

oykrania-lydia-lithos-oi-ekloges-tis-25is-ma-oy-2019181

Παρά την κόπωση που αρχίζει να προκαλεί στην αμερικανική  κοινή γνώμη η υπόθεση της ουκρανικής επανάστασης, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάτι πολύ σημαντικό  επιτεύχθηκε  στη χώρα  αυτή. Την ίδια ώρα, το μέλλον της Ουκρανίας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις  της  εξωτερικής  πολιτικής Ομπάμα.

Η απόφαση του προέδρου Πούτιν να μην ακολουθήσει συμβιβαστική οδό υποχρεώνει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να ξεπεράσουν την «κόπωσή» τους και να εμφανισθούν ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε. Η πρώτη δοκιμασία είναι αυτή της 25ης Μαΐου, με τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Αποστολή μας, να εμποδίσουμε τον Πούτιν να δημιουργήσει προσκόμματα στη διεξαγωγή και να ρίξει σκιές πάνω στο αποτέλεσμά τους, με την άμεση επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας. Αν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιλέξει φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση, ο Πούτιν θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας απαιτεί, όμως, την εκλογή προέδρου, ο οποίος θα επιδείξει ενωτικό όραμα, ικανό να συγκεράσει τις προσδοκίες του ανατολικού με το δυτικό τμήμα της χώρας. Πολλοί διαγιγνώσκουν έτσι την «ασθένεια της πλατείας Ταχρίρ» στην Ουκρανία. Οπως και στην αιγυπτιακή επανάσταση, οι Ουκρανοί επαναστάτες υπήρξαν απίστευτα γενναίοι. Απέτυχαν, όμως, να αναδείξουν πολιτικά κόμματα ή ηγέτες που θα μπορούσαν πειστικά να εκφράσουν την τόσο αναγκαία ενωτική φιλοευρωπαϊκή προοπτική.