Υπενθύμιση της αποστολής του ΝΑΤΟ εν μέσω περικοπών

Υπενθύμιση της αποστολής του ΝΑΤΟ εν μέσω περικοπών

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην οθόνη του ραντάρ, ένα ρωσικό αναγνωριστικό Il-20 πετάει γύρω από ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό, το «Donald Cook», που είχε διαταχθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα να κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα ύστερα από την προσάρτηση της Κριμαίας και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 πετούσε γύρω από το αντιτορπιλικό επί 90 λεπτά, φτάνοντας 12 φορές σε χαμηλό ύψος, της τάξης των 130 μέτρων, κάτι που χαρακτηρίστηκε από το Πεντάγωνο «πρόκληση». Ετσι, όταν εμφανίστηκε το Il-20, η Τουρκία έστειλε αμέσως μαχητικά αεροσκάφη να το διώξουν. Ολα αυτά κατεγράφησαν από ένα ΝΑΤΟϊκό αεροπλάνο AWACS στη διάρκεια 11ωρης αποστολής πάνω από τα σύνορα της Ρουμανίας. Στόχος του αντιτορπιλικού και των AWACS ήταν να στείλουν μήνυμα αποφασιστικότητας στη Ρωσία και να καθησυχάσουν τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας που συνορεύουν με αυτήν, όπως μας δήλωσε ο ταξίαρχος Αντριου Μίλερ, διοικητής του στόλου των 17 AWACS. «Η κρίση στην Ουκρανία ήρθε να μας υπενθυμίσει τη βασική μας αποστολή, την ενίσχυση της ασφάλειας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο Μίλερ, για να προσθέσει: «Είχαμε ξεστρατίσει λιγάκι με τις κρίσεις στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη».

Ωστόσο η δυσάρεστη υπενθύμιση της βασικής αποστολής του ΝΑΤΟ -να προστατέψει τη Δύση έναντι της Ρωσίας- συνοδεύθηκε από την υπενθύμιση μιας άλλης, ενοχλητικής αλήθειας: του γεγονότος ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει εξασθενήσει στρατιωτικά με τις περικοπές εξοπλιστικών δαπανών μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, με αποτέλεσμα να μην είναι σήμερα όσο ικανή ήταν στο παρελθόν να προστατέψει τα κράτη-μέλη της. Σήμερα, οι ΗΠΑ επωμίζονται το 75% των συνολικών αμυντικών δαπανών των χωρών-μελών και λίγες μόνο ευρωπαϊκές χώρες πληρούν τον στόχο της Συμμαχίας για στρατιωτικές δαπάνες γύρω στο 2% του ΑΕΠ.

Η ουκρανική κρίση κατέδειξε την απροθυμία των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων τους να αντιμετωπίσουν μετωπικά τη Ρωσία, είτε στο στρατιωτικό επίπεδο είτε σε εκείνο των οικονομικών κυρώσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μεγάλες χώρες που διατηρούν ισχυρούς οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Οι χώρες αυτές θα προτιμούσαν την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στο στάτους κβο, κάτι που για τα νέα κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης ανήκει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν.

«Χρειάζεται να δώσουμε ένα καθαρό μήνυμα στη Ρωσία, μια σαφή κόκκινη γραμμή. Οχι σαν εκείνη που δώσαμε στη Συρία, αλλά μια κόκκινη γραμμή που, αν παραβιαστεί, θα μας αναγκάσει πραγματικά να πυροβολήσουμε», δηλώνει ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Αμυνας της Λεττονίας, Αρτις Πάμπρικς. «Αν ο πρόεδρος Πούτιν αντιληφθεί ότι το ΝΑΤΟ είναι διχασμένο για το κατά πόσο η ασφάλεια της Λεττονίας μετράει όσο και εκείνη της Γερμανίας, τότε μπορεί να προχωρήσει σε προκλήσεις. Κι αν, σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρξει απάντηση, θα έχει έρθει το τέλος του ΝΑΤΟ», προσθέτει ο Λεττονός πολιτικός. Ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Τόμαζ Ζιμόνιακ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ οφείλουν «να εστιάσουν εκ νέου στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι αμερικανικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σύντομα στη χώρα του. Το Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση και ότι τα όποια αμερικανικά στρατεύματα θα σταλούν στην Πολωνία εκ περιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή