ΚΟΣΜΟΣ

Νέες καταγγελίες για χημικά στη Συρία διερευνά ο ΟΑΧΟ

nees-kataggelies-gia-chimika-sti-syria-diereyna-o-oacho-2019344

Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να οργανώσει μια διερευνητική αποστολή, με δική του πρωτοβουλία, ώστε να ερευνήσει τις πληροφορίες περί επιθέσεων με αέριο χλωρίου στη χώρα.

Η Συρία έγινε μέλος του ΟΑΧΟ πέρσι, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την καταστροφή των χημικών όπλων που είχε στην κατοχή του το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αχμέτ Ουζουμτζού έχει το δικαίωμα να διατάξει έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων στις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, χωρίς να το έχει ζητήσει επίσημα κάποια από αυτές, όπως ανέφεραν πηγές του ΟΑΧΟ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

"Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ εξετάζει σοβαρά, με δική του πρωτοβουλία, να οργανώσει μια διερευνητική αποστολή", είπε μία από τις πηγές αυτές σημειώνοντας όμως ότι θα πρέπει προηγουμένως να απαντηθεί μια σειρά από ερωτήματα, για παράδειγμα εάν θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από άλλους οργανισμούς όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ποια θα είναι η εντολή της αποστολής και εάν η Συρία θα δώσει τη συγκατάθεσή της για κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ Μάικλ Λάχαν απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Οι πηγές που μίλησαν στο Ρόιτερς σημείωσαν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, τάσσονται υπέρ της αποστολής εμπειρογνωμόνων στη Συρία για να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων. "Οι ενδείξεις για τη χρήση χλωρίου στην επαρχία Χάμα το διάστημα 11-13 Απριλίου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ερευνηθούν οι πρόσφατες αναφορές για τη χρήση χημικών όπλων και εργαζόμαστε με άλλες πλευρές της διεθνούς κοινότητας για να καθορίσουμε το πώς μπορεί να γίνει αυτό", ανέφερε σήμερα ένας Βρετανός αξιωματούχος.

Η Συρία έχει δεσμευτεί να παραδώσει ή να καταστρέψει ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιό της μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Έχει ήδη παραδώσει πάνω από το 86% των χημικών όπλων που δήλωσε στον ΟΑΧΟ πέρσι αλλά δεν έχει καταστρέψει όλες τις μονάδες παραγωγής και αποθήκευσής τους.