Ολος ο κόσμος μια σκηνή για τον Σαίξπηρ

Ολος ο κόσμος μια σκηνή για τον Σαίξπηρ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθώρα εκδηλώσεων οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της χθεσινής επετείου των 450 ετών από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή, δραματουργού και ηθοποιού. Ο σαιξπηρικός θίασος Shakespeare Globe, θέλοντας να τιμήσει την επέτειο, ξαναζωντανεύει το σαιξπηρικό "Άμλετ" με την έναρξη διετούς παγκόσμιας περιοδείας.

Στόχος της περιοδείας είναι να έρθουν σε επαφή οι νέες γενιές με τα έργα του μεγαλύτερου συγγραφέας της Αγγλίας και ο θίασος να ταξιδέψει σε 200 χώρες του κόσμου.

Ακόμη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια εναρκτήρια παράσταση μιας ώρας στην οποία θα παρουσιαστεί το καθολικό έργο του μεγάλου συγγραφέα στα 37.000 πόδια, καθώς θα ανοίξει αυλαία κατά την διάρκεια πτήσης της easyJet από το Λονδίνο στην Βερόνα της Ιταλίας. Παραστάσεις θα δοθούν στη Βυρτεμβέργη, στο αρχαίο θέατρο της Ηρακλείας στα Σκόπια, στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας αλλά και στην Ουάσιγκτον και στα χαλάσματα του τελετουργικού κέντρου των Μάγια στο Κοπάν της Ονδούρας.

Στο πλαίσιο των ειδικών εκδηλώσεων από τον Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γκρέγκορι Ντόραν επρόκειτο να απαντήσει σε ερωτήσεις μέσω του λογαριασμού του θιάσου στο Τwitter. Επίσης επρόκειτο να διοργανωθεί και επίδειξη πυροτεχνημάτων από τη στέγη του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θεάτρου στο Stratford-upon-Avon. "Από την μια πλευρά είναι πραγματικά πολύ απλό. Ο Σαίξπηρ μιλά για χαρακτήρες και καταστάσεις που ο καθένας μας μπορεί να αναγνωρίσει. Ωστόσο, μιλά ταυτόχρονα με ένα κομμάτι μέσα μας", αναφέρει χαρακτηριστικά η παραγωγός της περιοδείας, Ταμσίν Πάλμερ.

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616 σε ηλικία 52 ετών. Η πραγματική ημερομηνία γέννησής του το 1564 παραμένει άγνωστη, αλλά παραδοσιακά η επέτειος των γενεθλίων του εορτάζεται στις 23 Απριλίου.Το Βρετανικό Συμβούλιο ήδη έχει αρχίσει να προγραμματίζει τις εκδηλώσεις που θα ετοιμάσει για το 2016 επ’ ευκαιρία της 400ής επετείου από τον θάνατο του Σαίξπηρ. «Η 400ή επέτειος από τον θάνατο του Σαίξπηρ αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να λάβει ο βρετανικός πολιτισμός κεντρική θέση στη διεθνή σκηνή.

Ο Σαίξπηρ σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε, αναγνωρίστηκε ως το σημαντικότερο πολιτισμικό σύμβολο της Βρετανίας, καθώς ήταν η πιο δημοφιλής απάντηση των ερωτηθέντων συγκεντρώνοντας το 14% των απαντήσεων. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ και στην τρίτη ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Αλλες δημοφιλείς απαντήσεις ήταν η συγγραφέας των βιβλίων Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ροούλινγκς, οι Μπιτλς, ο Πολ Μακάρτνεϊ και ο Ελτον Τζον. Ο Σαίξπηρ αξίζει να σημειωθεί ήταν η πιο δημοφιλής απάντηση στην Κίνα όπου συγκέντρωσε το 25% των απαντήσεων, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό (6%) το συγκέντρωσε στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή