Διεθνής Διαφάνεια: Επικίνδυνος ο εφησυχασμός της Ε.Ε. σε θέματα διαφθοράς

Διεθνής Διαφάνεια: Επικίνδυνος ο εφησυχασμός της Ε.Ε. σε θέματα διαφθοράς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευρωπαϊκά λόμπι πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των «επιχειρήσεων» τους με μυστικότητα και είναι ευρέως διαδεδομένη η αδιαφορία των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της διαφθοράς ή των συγκρουόμενων συμφερόντων, ανέφερε σήμερα σχετική έκθεση που εκπόνησε η Διεθνής Διαφάνεια.

«Η Βίβλος των κανόνων υπάρχει για την πρόληψη της διαφθοράς ή των συγκρουόμενων συμφερόντων, αλλά οι κανόνες αυτοί δεν εφαρμόζονται, » δήλωσε ο Κάρλ Ντόλαν, ένας από τους εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στη σύνταξη της μελέτης.

«Υπάρχει μια εικόνα εφησυχασμού στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα, σχετικά με τον τρόπο που ερευνώνται τα συγκρουόμενα συμφέροντα και στις κυρώσεις που επιβάλλονται» συμπλήρωσε αναφερόμενος στην πρακτική της τοποθέτησης των «παλαιών στελεχών» για την επιβολή των κανόνων. «Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες επιτροπές που να επιβλέπουν τους κανόνες» είπε ο Ντόλαν.

Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, η χαλαρή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων θεσμικών οργάνων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα αρχεία στις Βρυξέλλες για τους εκπροσώπους των λόμπι και κυρίως εκείνων με τους οποίους οι λομπίστες έρχονται σε επαφή.

Ταυτόχρονα αποτελεί πεδίο προβληματισμού καθώς η κριτική προς τα θεσμικά όργανα όπως επί παραδείγματι προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το οποίο οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί, προσφέρει περαιτέρω όπλα στους ευρωσκεπτικιστές, που βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του Μαΐου.

Για μεγάλο μέρος του νέου ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της σαρωτικής μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα, δεν υπάρχουν αρχειοθετημένες καταγραφές και ουδείς από το κοινό γνωρίζει τι έχει ειπωθεί σε αυτές τις συναντήσεις. «Σημαντικά νομικά πλαίσια συμφωνήθηκαν σε μυστικές συναντήσεις, όπου δεν υπάρχει δημόσια καταγραφή του τι συνέβη», δήλωσε ο Ντόλαν.

Στην έκθεση 240 σελίδων της, η Διεθνής Διαφάνεια συνιστά τη δημιουργία ενός υποχρεωτικού μητρώου για τους περισσότερους από 15.000 λομπίστες στις Βρυξέλλες, όπου να καταγράφονται οι τρόποι επηρεασμού των νόμων και των ανεξάρτητων ελέγχων για την πρόληψη των συγκρουόμενων συμφερόντων.

Οι συστάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας ήρθαν μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του επιτρόπου Υγείας Τζον Νταλί ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του όταν συνεργάτης του κατηγορήθηκε ότι ζήτησε 60 εκατομμύρια ευρώ από την Swedish Match σε αντάλλαγμα για να επηρεάσει ο επίτροπος το κοινοτικό νομικό πλαίσιο για τον καπνό.

Τον περασμένο μήνα, ένα πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , ο Έρνστ Στράσερ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση αφού προηγουμένως δημοσιογράφοι τον κατέγραψαν την ώρα που τους ζητούσε 100.000 ευρώ, προκειμένου να προωθήσει μια τροπολογία σε νομοσχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα είχε δεσμευτική ισχύ για την ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή