Το Ισραήλ αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους

Το Ισραήλ αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Αναστέλλει το Ισραήλ τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, αντιδρώντας έτσι στην αιφνιδιαστική συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ της Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς με τη ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση Χαμάς. Την ίδια στιγμή, ο ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ επέρριψε στο Τελ Αβίβ τις ευθύνες για την κατάρρευση των συνομιλιών, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη επέκταση των εβραϊκών οικισμών οδήγησε στο πάγωμα του ειρηνευτικού διαλόγου.

Τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, που ακολούθησαν την εξάωρη συνεδρίαση του ισραηλινού συμβουλίου, ανέφεραν ότι το Ισραήλ θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η συμφωνία συμφιλίωσης «σκοτώνει την ειρήνη».

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτεί με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά το πέρας μιας εξάωρης έκτακτης συνεδρίασης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας.

Παράλληλα, το Ισραήλ θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής διότι υπέβαλε αίτημα ένταξης σε 15 διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις, μια κίνηση που το εβραϊκό κράτος έχει καταγγείλει ως «μονομερές βήμα» το οποίο έχει στόχο να παρακάμψει την ειρηνευτική διαδικασία.

Η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων ανακοινώθηκε προχθές, την ώρα που γίνονταν προσπάθειες για την παράταση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, πέρα από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Απριλίου. Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι η συμφωνία μεταξύ της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης και της Χαμάς «σκοτώνει την ειρήνη».

«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για την ειρήνη, διότι ελπίζαμε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα ενστερνιζόταν την ιδέα ενός εβραϊκού κράτους και αυτή των δύο κρατών: ένα παλαιστινιακό και ένα εβραϊκό», εξήγησε ο ίδιος.

«Ομως στην πραγματικότητα έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω και κατέληξε σε μια συμφωνία με τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που επιζητεί την καταστροφή του Ισραήλ», συνέχισε ο Νετανιάχου.

«Η συμφωνία με τη Χαμάς σκοτώνει την ειρήνη», υπογράμμισε. Ο Αμπάς «είχε την επιλογή: ειρήνη με το Ισραήλ ή μια συμφωνία με την τρομοκρατική Χαμάς. Επέλεξε τη Χαμάς. Είναι ένα βίαιο πλήγμα στην ειρήνη και ελπίζω να αλλάξει γνώμη», σημείωσε ο ίδιος.

«Για όσο είμαι πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν θα διαπραγματευτώ με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση την οποία υποστηρίζει μια τρομοκρατική οργάνωση αποφασισμένη να μας καταστρέψει», κατήγγειλε ο Νετανιάχου.

« (Ο Αμπάς) έχει ακόμη την ευκαιρία να αντιστρέψει την πορεία με το να εγκαταλείψει τη συμφωνία αυτή. Ελπίζω να το κάνει», πρόσθεσε. «Διότι αν αντιμετωπίσουμε μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που είναι έτοιμη να διεξαγάγει πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, εμείς θα είμαστε εκεί, εγώ θα είμαι εκεί», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή