Στη Σεούλ ο Ομπάμα προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα

Στη Σεούλ ο Ομπάμα προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Η Βόρεια Κορέα θα υποστεί «περισσότερο επώδυνες κυρώσεις» από τις ΗΠΑ στον βαθμό που θα προχωρήσει στην επαπειλούμενη νέα πυρηνική δοκιμή της. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ο Μπαράκ Ομπάμα από την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, δεύτερο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του, ύστερα από το Τόκιο.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο Παρκ Γκέουν Χίε, ο Αμερικανός ηγέτης έθιξε και ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα ιστορικής μνήμης, που εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ στην Απω Ανατολή: τη βίαιη εκπόρνευση γυναικών της κορεατικής χερσονήσου από τα ιαπωνικά στρατεύματα κατοχής κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αυτές οι γυναίκες βιάστηκαν με τρόπο που προκαλεί σοκ, ακόμη και για τα δεδομένα μιας εμπόλεμης κατάστασης», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Επευσε ωστόσο να προσθέσει πως ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξει πλήρης ανάληψη της ιστορικής ευθύνης, αλλά και να σημειώσει ότι Σεούλ και Τόκιο οφείλουν να κινηθούν πέρα από τα ιστορικά τους τραύματα, καθώς τα συμφέροντά τους «συγκλίνουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό».

Η ασιατική περιοδεία Ομπάμα σκιάστηκε από δύο πλήγματα που δέχθηκε η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον την Πέμπτη. Στο Τόκιο, ο Αμερικανός πρόεδρος απέτυχε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Αμπε στο άνοιγμα της ιαπωνικής αγοράς στον τομέα των αγροτικών προϊόντων (ρύζι, κρέας, πουλερικά), κάτι που θα προετοίμαζε το έδαφος για μια ευρύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Την ίδια στιγμή, κατέρρεαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων –ένα μέτωπο στο οποίο έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος του χρόνου και των δραστηριοτήτων του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι– μετά τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Αμπάς και της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες τη λύπη του, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα συνεχιστούν οι μεσολαβητικές προσπάθειες της κυβέρνησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή