Οι οδηγοί Σέρπα μποϊκοτάρουν αναβάσεις στο Εβερεστ

Οι οδηγοί Σέρπα μποϊκοτάρουν αναβάσεις στο Εβερεστ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ. Με την έναρξη της ορειβατικής σεζόν στην Οροφή του Κόσμου -το Εβερεστ- να φαντάζει ολοένα και πιο αμφίβολη, λόγω της αποχής των οδηγών Σέρπα, πολλές διεθνείς αποστολές αλπινιστών εγκατέλειψαν χθες το Νεπάλ.

Πολλοί Σέρπα εκφράζουν την οργή τους για τη συμπεριφορά των ξένων ορειβατών απέναντί τους, στον απόηχο του δυστυχήματος της περασμένης Παρασκευής. Χιονοστιβάδα στον παγετώνα Κούμπου σκότωσε 16 Σέρπα που μετέφεραν εφόδια για τους ξένους πελάτες τους σε κατασκήνωση κάτω από το Εβερεστ. Τρεις Σέρπα αγνοούνται ακόμη.

Την ανησυχία των Αρχών στο Κατμαντού προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής εξειδικευμένης ταξιδιωτικής εταιρείας International Mountain Guides, καθώς και ακόμη δύο δυτικών γραφείων, να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες αναβάσεις για 40 πελάτες τους. Ομάδα διαπραγματευτών από το υπουργείο Τουρισμού στο Κατμαντού βρισκόταν χθες καθ’ οδόν προς την πρωτεύουσα της εθνότητας των Σέρπα, Ναμτσέ Μπαζάρ, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Οι Σέρπα, εθνότητα απόλυτα εξοικειωμένη με τα μεγάλα υψόμετρα, είναι οι μόνοι ικανοί να μεταφέρουν τον εξοπλισμό των ξένων ορειβατών, οι οποίοι θα αδυνατούσαν αλλιώς να κατακτήσουν την κορυφή των 8.848 μέτρων. Την οργή των Σέρπα για την κρατική ολιγωρία πυροδότησε η ατυχής έμπνευση της κυβέρνησης του Κατμαντού να προσφέρει σε κάθε οικογένεια θύματος της κατολίσθησης 380 ευρώ ως αποζημίωση.

Εκπρόσωποι της κοινότητας ανακοίνωσαν ότι απαιτούν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια για τα υποβαθμισμένα χωριά τους, γενναία προγράμματα ασφάλισης των οδηγών και νέους κανόνες ανάβασης στα Ιμαλάια, προσαρμοσμένους στις σύγχρονες συνθήκες. Η κυβέρνηση συμφώνησε, μέχρι στιγμής, στη σύσταση ειδικού ταμείου αρωγής για τα θύματα ορειβατικών ατυχημάτων.

Ενδεικτικό της εκμετάλλευσης της οποίας πέφτουν θύματα οι Σέρπα είναι το γεγονός ότι ενώ κάθε Δυτικός ορειβάτης πρέπει να δαπανήσει περί τις 50.000 ευρώ για να πατήσει την κορυφή του Εβερεστ, ο Σέρπα οδηγός του θα εξασφαλίσει στην καλύτερη περίπτωση 5.000 ευρώ για τις ανεκτίμητες και ιδιαίτερα επικίνδυνες υπηρεσίες του.

Η σεζόν ορειβασίας στο Εβερεστ διαρκεί μέχρι και τα τέλη Μαΐου, όταν τα γεμάτα υγρασία νέφη από τον Νότο κάνουν αδύνατη την προσέγγιση. Το μποϊκοτάζ των Σέρπα σημαίνει ότι η φετινή σεζόν μπορεί να περάσει χωρίς να πραγματοποιηθεί ανάβαση στο Εβερεστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή