Κοινή επίσκεψη ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, προτείνει το Βερολίνο

Κοινή επίσκεψη ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, προτείνει το Βερολίνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία πρέπει να πραγματοποιήσουν μια κοινή υψηλού επιπέδου επίσκεψη σε εστίες αναταραχής στην Ουκρανία μαζί με τοπικούς αξιωματούχους για να σηματοδοτήσουν την πολιτική στήριξή τους στη συμφωνία που συνήφθη στις 17 Απριλίου στη Γενεύη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ολοένα και περισσότερο την ανυπομονησία τους επειδή, όπως λένε, η Ρωσία δεν τηρεί τη συμφωνία για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Σε επιστολή του προς τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Σταϊνμάγερ αναφέρει πως η διεθνής συμφωνία για την εκτόνωση της έντασης χρειάζεται «ορατή πολιτική στήριξη».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η στήριξη αυτή θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιδειχθεί «με ένα κοινό υψηλού επιπέδου ταξίδι αντιπροσώπων και των τεσσάρων στο Κίεβο, τα ανατολικά και τα δυτικά τμήματα της χώρας».

Ο Σταϊνμάγερ έστειλε την επιστολή στον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του ΟΑΣΕ. Αποσπάσματα δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», σύμφωνα με την οποία αντίγραφα της επιστολής εστάλησαν επίσης στην Ουάσινγκτον, τη Μόσχα, τις Βρυξέλλες και το Κίεβο.

«Είναι σημαντικό να επιτύχουμε γρήγορα ορατές αλλαγές για τον πληθυσμό», γράφει ο Σταϊνμάγερ.

Το Κίεβο συνεχίζει την «αντιτρομοκρατική» επιχείρησή του

Εξάλλου, ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία συνεχίζει την επιχείρησή της εναντίον φιλορώσων ανταρτών στις ανατολικές περιοχές της χώρας και έχει επαρκείς στρατιωτικούς πόρους για να συνεχίσει την επίθεση 24 ώρες το 24ωρο.

Ο Αρσέν Αβάκοφ απέρριψε πληροφορίες ότι το Κίεβο ανέστειλε την «αντιτρομοκρατική επιχείρησή» του έπειτα από απειλές από τη Μόσχα όταν ουκρανικά στρατεύματα πλησίασαν σε οχυρά των ανταρτών.

«Δεν έχει υπάρξει διακοπή της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης σε σχέση με την απειλή εισβολής από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας», έγραψε ο υπουργός στη σελίδα του στο Facebook. «Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται. Οι τρομοκράτες θα πρέπει να προσέχουν 24 ώρες το 24ωρο. Οι άμαχοι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν».

Αρνούμενος φήμες ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είναι εξαντλημένες από την κόπωση, υπογράμμισε επίσης πως έχει ληφθεί φροντίδα για να αποφευχθουν απώλειες μεταξύ των μη μαχητών, αφού η Μόσχα προειδοποίησε πως μπορεί να αναλάβει δράση για να προστατεύσει αμάχους.

«Αντίθετα από τις φήμες, έχουν αναπτυχθεί μόνο μη σημαντικές δυνάμεις του Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, χωρίς χρήση αρμάτων μάχης ή άλλου βαρέος εξοπλισμού», έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook. Στο Κέντρο Αντιτρομοκρατίας μετέχουν ο στρατός και άλλες υπηρεσίες.

«Το Κέντρο Αντιτρομοκρατίας έχει στη διάθεσή του επαρκείς δυνάμεις ώστε να τις εναλλάσσει και να επιχειρεί 24 ώρες το 24ωρο, αν είναι απαραίτητο», τόνισε ο υπουργός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή