Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Μόσχας – Κιέβου

Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Μόσχας – Κιέβου

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία της Γενεύης που δημιούργησε ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, η δολοφονία του Βολόντιμιρ Ρίμπακ, δημοτικού συμβούλου της πόλης Σλαβιάνσκ και μέλους του κόμματος Μπατκίβτσινα του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, οδήγησε σε νέα γενικευμένη ανάφλεξη στη χώρα: το Κίεβο ανακοίνωσε επανέναρξη των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων στα ανατολικά της χώρας, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προετοιμάζει τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ η Μόσχα ξεκίνησε νέα γυμνάσια ένα μόλις χιλιόμετρο από τα σύνορά της με την ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, οι απειλές της Δύσης προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για νέες κυρώσεις, με δεδομένο ότι απέτυχε να συμμορφωθεί με το πνεύμα της Γενεύης, αποτελούν για τη Μόσχα μία σκληρή υπενθύμιση των οικονομικών συνεπειών που έχει η εθνικιστική πολιτική της. H υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Standard & Poor’s σε μόλις μία βαθμίδα πάνω από το «junk», η πρώτη μετά από πέντε χρόνια, σήμανε συναγερμό και η κεντρική τράπεζα της χώρας υποχρεώθηκε να αυξήσει τα επιτόκιά της σε 7,5% για να αποτρέψει την περαιτέρω αποδυνάμωση του ρουβλίου και την επακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού.

Το μέτωπο της Δύσης ωστόσο δεν είναι αρραγές: για άλλη μία φορά οι ΗΠΑ φέρονται ενοχλημένες από την απροθυμία της Ε.Ε., ειδικά της Γερμανίας και της Ιταλίας, να επιβάλουν ένα νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, καθώς θα ήθελαν να έχουν μία εναρμονισμένη αντίδραση απέναντι στη ρωσική πολιτική και να μη δράσουν μονομερώς. Ετσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εμφανιζόταν έτοιμος να πιέσει τους Ευρωπαίους για τη λήψη πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, όμως είπε σε τηλεφωνική τους συνομιλία στον Πούτιν ότι η Ουκρανία έχει κάνει πολλά για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, σε αντίθεση με τη Ρωσία.

Στη διάρκεια της ίδιας τηλεφωνικής συζήτησης ο Πούτιν ζήτησε να πραγματοποιηθούν επείγουσες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Ε.Ε. και της Ουκρανίας με αντικείμενο την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που απειλείται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, τον βασικό δίαυλο για να φτάσει το αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Μόσχα γνωρίζει άλλωστε ότι η ενέργεια είναι ο μεγαλύτερος μοχλός πίεσης προς τη Δύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω των κινήσεών της στην κρίση στην Ουκρανία και συμπλήρωσε αόριστα πως «τα όποια μέτρα ληφθούν θα έχουν σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση». Νωρίτερα ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έκρινε ότι «ο χρόνος εξαντλείται για να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την τρέλα στην Ουκρανία».

Στον αντίποδα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ επέμεινε ότι η Δύση απεργάζεται τον έλεγχο της Ουκρανίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι το Κίεβο θα βρεθεί αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη για όσα έκανε στην Ουκρανία, για την ακρίβεια «το αιματηρό έγκλημα» της δολοφονίας 5 φιλορώσων ανταρτών την περασμένη Πέμπτη.

Στην ίδια την Ουκρανία οι φιλοδυτικές αρχές αγωνίζονται να οργανώσουν τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου για να διατηρήσουν τη συνοχή της χώρας τους και να επιβεβαιώσουν τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, αν και η Ρωσία έχει ήδη καταγγείλει την αναμέτρηση ως «καταστροφική».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που επισκέφτηκε το Κίεβο αυτήν την εβδομάδα, έκανε λόγο για την πιο σημαντική προεδρική εκλογή στην ιστορία της χώρας. Πολλοί αναλυτές πάντως αμφισβητούν κατά πόσον είναι δυνατή η διενέργεια των εκλογών μέσα στο τρέχον κλίμα έντασης, ειδικά στις ανατολικές περιοχές. Τέλος, ο εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστώσει κατά πόσον ευσταθούν οι καταγγελίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διεξήχθησαν στην περίοδο της λαϊκής εξέγερσης μέχρι και την ανατροπή του πρώην προέδρου της χώρας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς.

G7 κατά Ρωσίας

Την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αποφάσισε χθες το G7, η ομάδα των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου. Ποιες ακριβώς θα είναι αυτές παραμένει άγνωστο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν αύριο. Επίσης, όμηροι στα χέρια ρωσόφιλων αυτονομιστών κρατούνται 13 στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ουκρανία από τις 17 Απριλίου, προκειμένου να εποπτεύσουν την τήρηση της Συνθήκης της Γενεύης. Οι 13 στρατιωτικοί παρατηρητές κρατούνται σε κτίριo στο Σλαβιάνσκ, έξω από το οποίο, λέει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, έχουν τοποθετηθεί σακιά άμμου και πολυβόλα. Ο ηγέτης της οργάνωσης «Δημοκρατία του Ντονέτσκ» Ντένις Πουσίλιν τούς κατηγορεί ότι είναι «κατάσκοποι του ΝΑΤΟ» και δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να απελευθερωθούν θα είναι να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων με τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι παρατηρητές, ανέφεραν τα ρωσικά ΜΜΕ. Τέλος, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη, ο οποίος δεν κατονομάζεται, «δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή