Τουρκία: Αυξάνονται οι εξουσίες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών

Τουρκία: Αυξάνονται οι εξουσίες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ υπέγραψε χθες, Παρασκευή, τη νέα εκδοχή του αμφιλεγόμενου νόμου που δίνει αυξημένες εξουσίες στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών (MIT).

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ με τη δημοσίευσή του σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, είχε ψηφισθεί την Πέμπτη από το κοινοβούλιο και είχε καταγγελθεί από την αντιπολίτευση, η οποία ανακοίνωσε ότι θα τον αμφισβητήσει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το κείμενο, το οποίο είχε κατατεθεί πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου τις οποίες κέρδισε με διαφορά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε προκαλέσει πολλές επικρίσεις και ο αρχηγός του κράτους είχε εκφράσει την ευχή να αναθεωρηθεί.

Στη νέα εκδοχή που υπογράφηκε από τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, οι υπηρεσίες πληροφοριών τίθενται υπό την επίβλεψη του κοινοβουλίου, μια ειδική επιτροπή του οποίου θα αναλάβει να επιβλέπει την MIT, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Χωροφυλακής.

Η νέα νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στη ΜΙΤ να προχωρεί σε τηλεφωνικές υποκλοπές και να συγκεντρώνει πληροφορίες σε σχέση με "την τρομοκρατία, τα διεθνή εγκλήματα και τις εξωτερικές πληροφορίες".

Αναγνωρίζει επίσης δικαστική ασυλία στα μέλη της ΜΙΤ για την άσκηση των καθηκόντων τους και εισάγει ποινές μέχρι κάθειρξη δέκα ετών για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών εγγράφων της MIT.

Η αντιπολίτευση θεωρεί πως ο εν λόγω νόμος είναι μια ακόμη αντίδραση του πρωθυπουργού Ερντογάν μετά τη διαρροή τηλεφωνικών συνομιλιών που τον εμπλέκουν σ' ένα σκάνδαλο διαφθοράς, καθώς και συνομιλιών με τουρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της MIT, οι οποίοι αναφέρονταν στο σενάριο μιας τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή