Ο συνασπισμός του Γκρούεφσκι κέρδισε τις εκλογές

Ο συνασπισμός του Γκρούεφσκι κέρδισε τις εκλογές

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αναδείχθηκε νικητής των προχθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό του σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2011, ενώ για μία μόλις έδρα φαίνεται πως δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή της χώρας. Οι εκλογές διεξήχθησαν για την ανάδειξη της νέας Βουλής που αριθμεί 123 βουλευτές.

Οπως ανακοίνωσε η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 99,91% των ψήφων, στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 42,18% και εκλέγει 61 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια είχε εκλέξει 56 βουλευτές) έναντι 24,91% που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ και 34 βουλευτές (από 42 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές). Εναν βουλευτή εκλέγει το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι. Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 13,48% και εκλέγει 19 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 15 βουλευτές), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εκλέγει επτά βουλευτές (έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές). Τέλος, έναν βουλευτή εκλέγει το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.

Οσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, με καταμετρημένο επίσης το 99,91% των ψήφων, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ, συγκεντρώνει ποσοστό 55,25% έναντι 41,17% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι, και εξασφαλίζει δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της ΠΓΔΜ. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 64% για τις βουλευτικές και στο 54,33% για τις προεδρικές εκλογές.

Με το που έκλεισαν οι κάλπες που στήθηκαν χθες για τις διπλές αυτές εκλογές στην ΠΓΔΜ, ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζόραν Ζάεβ, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή