Φονικοί ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ

Φονικοί ανεμοστρόβιλοι στις ΗΠΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανίσχυροι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν τις κεντρικές και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον δεκαοκτώ ανθρώπων και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, κατεδάφισαν σπίτια και ξερίζωσαν δένδρα. Οι διασώστες σε πολλές πολιτείες εργάζονταν ολόκληρη τη νύχτα υπό το φως των φακών για να απελευθερώσουν άτομα και να βρουν επιζώντες σε περιοχές όπου είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων του Αρκάνσας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν στην πολιτεία, ενώ αξιωματούχος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Οκλαχόμα εξαιτίας του ακραίου καιρικού φαινομένου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένα ακόμη άτομο έχει σκοτωθεί στην Αϊόβα, αλλά δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς.

Ο Τζέιμς Φάιρστοουν, δήμαρχος της μικρής κωμόπολης Βιλόνια του Αρκάνσας, δήλωσε ότι το κέντρο της πόλης έχει ισοπεδωθεί, λίγα μόνο κτίρια στέκονται ακόμη, σε πολλά σημεία οι αγωγοί του φυσικού αερίου χάσκουν ανοικτοί, ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματισμοί. Η αστυνομία και η πυροσβεστική, τόνισε ο Φάιρστοουν, έφτασαν στην πόλη από γειτονικές περιοχές ενώ προς τα εκεί κατευθύνονταν χθες το πρωί και άνδρες της Εθνοφρουράς. Οι ανεμοστρόβιλοι που έπληξαν την περιοχή παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Μεγάλο τμήμα της πόλης Μεϊφλάουερ, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά της πολιτειακής πρωτεύουσας Λιτλ Ροκ, καταστράφηκε, ενώ οι φωτογραφίες που μεταδόθηκαν από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ΤΗV11 απεικονίζουν μεγάλα φορτηγά που μεταβλήθηκαν σε λαμαρίνες, σπίτια που άνοιξαν στη μέση και ολόκληρα τετράγωνα της πόλης να έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί. Χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής της πολιτείας Τιμ Γκρίφιν τόνισε ότι μία ολόκληρη γειτονιά της Βιλόνια με 50 κατοικίες έπαψε να υπάρχει και εκεί όπου στέκονταν τα κτίρια έχουν απομείνει μόνο τα θεμέλια.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, εξάλλου, έκλεισαν και τμήματα του διαπολιτειακού αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τις ανατολικές πολιτείες με τις δυτικές, λόγω των συντριμμιών και των οχημάτων που ανατράπηκαν στην περιοχή του Μεϊφλάουερ. Επίσης δύο τοπικές εταιρείες ενέργειας ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 15.000 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Φάιρστοουν μιλώντας σε δημοσιογράφο του CNN τόνισε ότι υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών ώστε να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να κρυφτούν στα καταφύγια. Οι σειρήνες ακούστηκαν τουλάχιστον τρία τέταρτα της ώρας πριν από την εμφάνιση των ανεμοστρόβιλων.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η Βιλόνια βρίσκεται στο έλεος του μετεωρολογικού αυτού φαινομένου, αλλά η ίδια ερήμωση καταγράφηκε και πριν από τρία χρόνια όταν η περιοχή επλήγη από άλλη αεροδίνη. Πιο λακωνικός ο κυβερνήτης του Αρκάνσας, ο Μάικ Μπιμπ, σχολίασε την κατάσταση στο Twitter γράφοντας: «Ηταν μία πραγματικά φρικτή νύχτα για πολλές οικογένειες και κοινότητες. Ομως οι κάτοικοι του Αρκάνσας πάντα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αλληλοβοηθούνται».

Στην Αϊόβα, οι κάτοικοι, εκτός από τον ανεμοστρόβιλο που ξερίζωσε δένδρα αλλά και την οροφή ενός ιατρικού κέντρου στην Οσκαλούσα, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν και τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Ισχυρός ανεμοστρόβιλος έπληξε και την πόλη Κουαπάο της Οκλαχόμας. Η Κέλι Κέιν της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Οκλαχόμας δήλωσε ότι πολλά κτίρια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ανάμεσα στα οποία ένας σταθμός της πυροσβεστικής. Μεγάλες είναι οι καταστροφές που υπέστησαν και περιοχές του Κάνσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή