Στο στόχαστρο της Ε.Ε. επιπλέον 15 αξιωματούχοι

Στο στόχαστρο της Ε.Ε. επιπλέον 15 αξιωματούχοι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι πρέσβεις των 28 χωρών της Ε.Ε. αποφάσισαν χθες στις Βρυξέλλες να επιβάλουν κυρώσεις σε επιπλέον 15 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους για την ανάμειξή τους στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι στους οποίους έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων από την Ε.Ε. φτάνουν τους 48. Τα ονόματα αυτά έχουν σταλεί από χθες στις 28 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πάρουν το τελικό «ναι» για την επιβολή των κυρώσεων. Σήμερα τα ονόματα αναμένεται να δημοσιευθούν και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ αμέσως.

Η διευρυμένη λίστα, η οποία είχε συνταχθεί εδώ και μερικές εβδομάδες, είχε «μείνει στον πάγο», καθώς οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες περίμεναν τα αποτελέσματα της τετραμερούς συνόδου στη Γενεύη, στην οποία συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., η Ουκρανία και η Ρωσία, με σκοπό να μειωθούν οι εντάσεις. Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι η Ουκρανία τήρησε τη συμφωνία που προϋπέθετε τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών και την παροχή αμνηστίας στους διαδηλωτές, ενώ η Ρωσία την αγνόησε προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τη διεύρυνση της λίστας.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στην «Κ» ότι την Τετάρτη, στην τακτική συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στην Ε.Ε., το θέμα της Ουκρανίας θα ξανασυζητηθεί με σκοπό να εξεταστούν περαιτέρω βήματα. Δεν αποκλείεται να τεθεί και το ζήτημα σύγκλησης έκτακτης συνόδου υπουργών Εξωτερικών. Μέχρι την τελευταία στιγμή η Ε.Ε. έμοιαζε διχασμένη μεταξύ των χωρών που τάσσονταν υπέρ σκληρότερων μέτρων, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Δανία, οι χώρες της Βαλτικής και η Τσεχία, και εκείνων που εμφανίζονται απρόθυμες για περαιτέρω δράση σε βάρος της Ρωσίας, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή