Κ. Άστον: “Δεν θα πιέσουμε τη Σερβία να επιλέξει μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας”

Κ. Άστον: “Δεν θα πιέσουμε τη Σερβία να επιλέξει μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας”

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πιέσει τη Σερβία να επιλέξει μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, διεμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον σε συνάντησή της, σήμερα, στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

   "Εμείς δεν ζητάμε να είστε ενάντια στην ιστορική, οικονομική και κάθε άλλη συνεργασία σας με τη Ρωσία. Να είστε σίγουροι ότι βλέπουμε τη Σερβία ως τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας" ανέφερε η κ. Άστον, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Σερβίας.

  

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς είπε ότι η Σερβία επιθυμεί το ταχύτερο δυνατό να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας και ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει για τα πάντα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά και ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν είναι αποδεκτή.

  

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι νέες συνθήκες στο Κόσοβο, όπως η συγκρότηση των αποκαλούμενων ενόπλων δυνάμεων.

  

Ο κ. Νίκολιτς είπε ότι "η νότια επαρχία δεν απειλείται από κανέναν" και ότι δεν βλέπει συνεπώς την ανάγκη για δημιουργία στρατού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας της Σερβίας.

   "Αλλά αν ωστόσο συγκροτηθούν κάποιου είδους ένοπλες δυνάμεις, ο σερβικός λαός πρέπει να έχει αμοιβαία συμμετοχή, όπως έγινε στην αστυνομία" υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς.

  

Η κ. Άστον επισήμανε πως σε ό,τι αφορά το Κόσοβο έχει εντυπωσιαστεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών να καθίσουν στο τραπέζι και να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

   "Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο. Η συνέχιση του διαλόγου είναι αναγκαία, όχι μόνο λόγω της συμφωνίας, αλλά και για την έναρξη εξέτασης διαφορετικών θεμάτων που έχουν μεγάλη σημασία για όλους τους πολίτες του Κοσόβου" ανέφερε η κ. Άστον.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπογράμμισε ακόμη ότι αν υπάρχουν προβλήματα θα ξεπεραστούν με τρόπο, με τον οποίο να αποφεύγεται η σύγκρουση.

"Πολλά πράγματα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση, η οποία τώρα είναι πολύ ισχυρά κατά των συγκρούσεων. Το μέλλον είναι στη συνεργασία και η καλύτερη συνεργασία θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και καλύτερη ζωή για τους πολίτες" τόνισε η κ. Άστον.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή