ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν

to-proto-ntimpeit-ton-ypopsifion-proedron-tis-komision

Ενώπιον ενός ακροατηρίου επτακοσίων νέων, οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετείχαν επί ενενήντα λεπτά στο πρώτο ντιμπέιτ που διεξήχθη στην πόλη-σύμβολο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το Μάαστριχτ. Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Μάρτιν Σουλτς (Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών), ο Γκι Φερχόφσταντ (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών) και η Σκα Κέλερ (Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων) – ο Αλέξης Τσίπρας απουσίασε– ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για ζητήματα όπως η ανεργία των νέων, η μετανάστευση, η κρίση χρέους, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η ενεργειακή πολιτική κ.ά., απαντώντας και σε ερωτήσεις που δέχθηκαν από το κοινό.

Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε την ανάγκη ενότητας της Ευρώπης χωρίς διαιρέσεις, όπως αυτή του ΒορράΝότου, και της κοινωνικής διάστασης της εσωτερικής αγοράς. Ο κ. Σουλτς υπερασπίστηκε την «Ευρώπη των πολιτών και όχι των τραπεζών». Ο κ. Φερχόφσταντ επέμεινε στην προώθηση περισσότερης ενοποίησης και ολοκλήρωσης και η κυρία Κέλερ υπερασπίστηκε τις λύσεις που προτείνουν οι Πράσινοι.

Σύμπτωση απόψεων, πάντως, υπήρξε σε αρκετά θέματα, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις: Τον κίνδυνο του ευρωσ-κεπτικισμού, την υιοθέτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, την κριτική στον Πούτιν, την προώθηση ευρωπαϊκής ψηφιακής πολιτικής, τις πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων.

Η συζήτηση, παρά τους περιορισμούς, ήταν ζωντανή, χωρίς να λείψουν οι άμεσες αψιμαχίες, κατά κύριο λόγο μεταξύ των κ. Σουλτς και Φερχόφσταντ. Ο δεύτερος επιτέθηκε στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με αποτέλεσμα ο κ. Γιουνκέρ να αποδοκιμάσει πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού κατά της Ευρώπης. Οταν, δε, ο κ. Φερχόφσταντ κλείνοντας, προέβαλε ως πρότυπό του τον Ζακ Ντελόρ, ο κ. Σουλτς είχε άμεσο το καρφί: «Ηταν σοσιαλιστής», είπε, για να σχολιάσει κάποιος στο Twitter –υπήρχαν χίλια «τιτιβίσματα» ανά λεπτό στη διάρκεια της συζήτησης– ότι «ποτέ η ευρωπαϊκή πολιτική δεν ήταν τόσο ροκ εντ ρολ».