Ογδόντα δισ. δολάρια η ζημία λόγω Κριμαίας

Ογδόντα δισ. δολάρια η ζημία λόγω Κριμαίας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Τουλάχιστον 80 δισ. δολάρια έχασε η Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και το κόστος αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερο για το Κίεβο όταν συμπεριλάβει την αξία των πιθανών ενεργειακών αποθεμάτων στη Μαύρη Θάλασσα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Πάβλο Πετρένκο εξήγγειλε προσφυγή της Ουκρανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ρωσίας, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων για στρατιωτικά εγκλήματα και παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας. «Κάθε κρατική περιουσία που βρίσκεται στα εδάφη της Κριμαίας ανήκει στην Ουκρανία και η Ρωσία έχει την πλήρη ευθύνη για απώλειες εισοδήματος τις οποίες υφίστανται κρατικές εταιρείες, υπουργεία και υπηρεσίες», τόνισε ο Πετρένκο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αξία των ενεργειακών αποθεμάτων, που υπολογίζονται σε 165,3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 44 εκατ. τόνους πετρελαίου, ανέρχεται μεταξύ 800 εκατ. και 1,2 δισ. δολαρίων. Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως μια χρηματοδοτική ένεση, μέσω ενός πακέτου βοήθειας από το ΔΝΤ, για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Οι κυρώσεις σε βάρος του Πούτιν δεν έχουν μέχρι στιγμής συμβάλει στην αλλαγή πολιτικής της Μόσχας, που επιμένει ότι ο λαός της Κριμαίας τάχθηκε με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, στο οποίο συμμετείχε στη συντριπτική του πλειοψηφία, υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Η Ουκρανία στηρίζει μεν τις κυρώσεις, αλλά θέλει παράλληλα να εγκαινιάσει νομικές διαδικασίες κατά της Ρωσίας και Ρώσων αξιωματούχων στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του προφίλ της μεταβατικής κυβέρνησης, που κατηγορείται ως αργή και αναποτελεσματική. «Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας έδωσε εντολή στον γενικό εισαγγελέα να επεξεργαστεί την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με δεδομένο ότι η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει τη ρωσική κατοχή», εξήγησε ο Πετρένκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή