Ούριος άνεμος στα πανιά του UKIP

Ούριος άνεμος στα πανιά του UKIP

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τα βρετανικά νησιά, το φάντασμα του… Κόμματος της Ανεξαρτησίας! Απτόητο από τις μύριες όσες κατηγορίες για λαϊκισμό, ρατσισμό και μισογυνισμό, το μέχρι πρότινος περιθωριακό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ πλέει με ούριο άνεμο προς τις ευρωεκλογές, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να καταλάβει την πρώτη θέση. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που ένα άλλο κόμμα, πλην των Συντηρητικών και των Εργατικών, θα καταλάβει την πρώτη θέση σε πανεθνική, εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP), σημαία του οποίου είναι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξασφαλίζει το 31% των προτιμήσεων ψήφου, έναντι 28% των Εργατικών, του Εντ Μίλιμπαντ, 19% των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον και μόλις 9% των Φιλελευθέρων του Νικ Κλεγκ.

Αυτό που εξέπληξε ιδιαίτερα τις βρετανικές πολιτικές ελίτ ήταν ότι η εν λόγω δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ύστερα από σειρά πολύκροτων υποθέσεων, οι οποίες θα περίμενε κανείς να βλάψουν σοβαρά τη δημόσια εικόνα των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών. Αίφνης, ο υποψήφιος του UKIP στο Ενφιλντ του βορείου Λονδίνου, Γουίλιαμ Χένγουντ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν συνέστησε στον δημοφιλή, έγχρωμο ηθοποιό Λένι Χένρι να μεταναστεύσει από τη Βρετανία σε «μια μαύρη χώρα». Γόνος μεταναστών από την Τζαμάικα, ο Χένρι είχε δηλώσει ότι οι εθνικές μειονότητες δεν αντιπροσωπεύονται επαρκώς στη βρετανική τηλεόραση. Απαντώντας στις αιτιάσεις του Χένρι με έντονα ρατσιστικές αποχρώσεις, ο πολιτευτής του UKIP δήλωσε στην τηλεόραση του BBC: «Νομίζω ότι αν έρχονται μαύροι σ’ αυτήν τη χώρα και δεν τους αρέσει να συγχρωτίζονται με λευκούς, τότε τι δουλειά έχουν εδώ; Αν ο Χένρι θέλει να περιβάλλεται από πολλούς μαύρους, γιατί δεν πάει να ζήσει σε μια μαύρη χώρα»;

Ενας άλλος υποψήφιος του UKIP, ο Μάγκνους Νίλσεν, ισχυρίστηκε ότι «το 70% των τζαμιών στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στα χέρια φονταμενταλιστών». Στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Facebook, ο Νίλσεν υποστηρίζει τα εξής: «Το Ισλάμ είναι οργανωμένο έγκλημα με θρησκευτικό μανδύα. Οποιος μουσουλμάνος δεν αναμειγνύεται στο οργανωμένο έγκλημα, δεν είναι πραγματικά πιστός, σύμφωνα με τις επιταγές του Μωάμεθ». Σάλο αντιδράσεων προκάλεσαν και άλλα στελέχη του UKIP, ξιφουλκώντας εναντίον των ομοφυλοφίλων και χαρακτηρίζοντας «τσούλες» γυναίκες με τις οποίες διαφωνούσαν πολιτικά.

«Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι το UKIP έχει εξασφαλίσει κάποιου είδους ανοσία στην κριτική», διαπιστώνει ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Εργατικών, Πίτερ Χέιν, ο οποίος προβλέπει ότι οι ευρωσκεπτικιστές θα καταλάβουν την πρώτη θέση στις προσεχείς ευρωεκλογές. Από την πλευρά του, ο λόρδος Γκλάσμαν, στενός σύμμαχος του Εντ Μίλιμπαντ και εκ των ιδεολογικών «γκουρού» των Εργατικών, εκτίμησε, με συνέντευξή του στους Sunday Times, ότι το κόμμα του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το UKIP γιατί «έχει προσανατολιστεί μονόπλευρα προς τα μεσαία στρώματα», χάνοντας την επαφή του με τον εργατικό πληθυσμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή