Ουκρανία: Εισβολή αυτονομιστών σε αστυνομία, εισαγγελία και τηλεόραση στο Λουγκάνσκ

Ουκρανία: Εισβολή αυτονομιστών σε αστυνομία, εισαγγελία και τηλεόραση στο Λουγκάνσκ

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 1.000 φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σήμερα εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στη Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας με την υποστήριξη περίπου 50 βαριά οπλισμένων ανδρών.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν από την πίσω πόρτα του αρχηγείου της αστυνομίας και έριξαν πέτρες εναντίον του κτιρίου.

Περίπου 50 άνδρες οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών, κάποιοι εκ των οποίων ήταν ντυμένοι με πολιτικά και άλλοι με μαύρες στρατιωτικές στολές, έχουν περικυκλώσει το αρχηγείο της αστυνομίας και κρυμμένοι πίσω από αυτοκίνητα πυροβόλησαν εναντίον του σπάζοντας κάποια από τα παράθυρα.

«Περιμένουμε ενισχύσεις, ακόμη και τεθωρακισμένα», δήλωσε ένας από τους ένοπλους φιλορώσους.

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Νωρίτερα φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν καταλάβει το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης της Λουγκάνσκ, το γραφείο της εισαγγελίας και το τοπικό κέντρο της τηλεόρασης.

Στο μεταξύ ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ ζήτησε την αποπομπή των διοικητών της αστυνομίας των πόλεων Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, καταγγέλλοντας «την αδράνεια», ή ακόμη και «την προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά.

«Τα γεγονότα στα ανατολικά απέδειξαν την αδράνεια, την ανικανότητα και κάποιες φορές την εγκληματική προδοσία των δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», αναφέρει ο Τουρτσίνοφ σε ανακοίνωσή του η οποία δημοσιοποιήθηκε την ώρα που φιλορώσοι αυτονομιστές με την υποστήριξη ενόπλων επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας της Λουγκάνσκ.

«Η μεγάλη πλειονότητα των μελών των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν το καθήκον τους να υπερασπιστούν τους πολίτες μας», πρόσθεσε.

Καμία πρόοδος στην προσπάθεια απελευθέρωσης των μελών του ΟΑΣΕ

Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των επτά Ευρωπαίων παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

"Έχουν γίνει δύο γύροι συνομιλιών, αλλά καμία ουσιαστική πρόοδος", σημείωσε ο Σταϊνμάγερ έπειτα από σύντομη συνάντηση που είχε με τον Δανό ομόλογό του Μάρτιν Λιντεγκάρντ.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν εξάλλου σήμερα "τρομοκρατία" τη βία που ασκείται στην ανατολική Ουκρανία κατά των υποστηρικτών της ενότητας της χώρας και την απαγωγή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

"Καταδιάζουμε τις απαγωγές από τους αυτονομιστές Ουκρανών και διεθνών παρατηρητών, ορισμένοι εκ των οποίων ξυλοκοπήθηκαν άγρια (…) Πρόκειται σαφώς για τρομοκρατία", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της πρεσβείας τους στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν επίσης στην ανακοίνωση αυτή τον αποτροπιασμό τους για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου προκαλώντας τον τραυματισμό περίπου δέκα ανθρώπων.

Οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν επίσης στην ανακοίνωση αυτή ότι υποστηρίζουν την ουκρανική κυβέρνηση η οποία πραγματοποιεί μια "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Την ίδια ώρα ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωράει το σχέδιό του να στρατολογήσει εκατοντάδες ακόμη παρατηρητές για μια αποστολή πολιτικών παρατηρητών στην Ουκρανία, παρά την κράτηση επτά στρατιωτικών παρατηρητών μιας ξεχωριστής ομάδας από φιλορώσους αυτονομιστές.

Τα 57 κράτη μέλη του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να στείλουν πολιτικούς παρατηρητές στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη χώρα αυτή. Η αποστολή αυτή η οποία αριθμούσε αρχικά 100 παρατηρητές και τώρα έχει συνολικά 154 μπορεί να φτάσει τους 500.

Μια ανακοίνωση για την πλήρωση κενής θέσης για άλλους 400 παρατηρητές εκδόθηκε αυτόν τον μήνα και "η διαδικασία της στρατολόγησης συνεχίζεται", δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

"Η αύξηση (των παρατηρητών) συνεχίζεται", σημείωσε ο Ρόλαντ Μπλες, εκπρόσωπος της Ελβετίας, η οποία ασκεί φέτος την προεδρία του ΟΑΣΕ. "Οι εξελίξεις στην περιοχή καθιστούν σαφές ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη δυνατότητα παρατήρησης", πρόσθεσε.

Η αποστολή αυτή είναι άλλη από αυτή των άοπλων ξένων στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ που είχε προσκληθεί από το Κίεβο, εκ των οποίων οκτώ συνελήφθησαν όμηροι από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη Παρασκευή. Ένας Σουηδός αξιωματικός αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας, αλλά τέσσερις Γερμανοί, ένας Τσέχος, ένας Δανός και ένας Πολωνός εξακολουθούν να κρατούνται.

Οι στρατιωτικοί παρατηρητές, σε αντίθεση με τους πολιτικούς παρατηρητές, εστάλησαν στην Ουκρανία βάσει των κανονισμών του ΟΑΣΕ σύμφωνα με τους οποίους δεν ήταν απαραίτητη η συναίνεση της Μόσχας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ δήλωσε χθες ότι ήταν "εξαιρετικά ανεύθυνο" να σταλούν αυτοί στην περιοχή της Ουκρανίας στην οποία επικρατεί ένταση, αλλά σημείωσε επίσης ότι θα ήταν καλό να αφεθούν ελεύθεροι.

Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι θα συζητήσει με τη Δύση την απελευθέρωση των κρατούμενων στρατιωτικών παρατηρητών μόνον εφ' όσον η ΕΕ άρει τις κυρώσεις εναντίον αρχηγών των ανταρτών.

Σ. Λαβρόφ: «Αντίθετες στην κοινή λογική οι κυρώσεις στην Ρωσία»

Ενώ τα γεγονότα στην Ουκρανία οξύνονται, ορώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε σήμερα τις κυρώσεις που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εναντίον της χώρας του εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αντίκεινται στην κοινή λογική και είναι έργο αδύναμων δυτικών πολιτικών «που προσπαθούν να κατηγορήσουν τους άλλους».

«Απορρίπτουμε τις κυρώσεις, όποιες κι αν είναι, και κυρίως τις κυρώσεις που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που είναι αντίθετες στην κοινή λογική, σχετικά με τα γεγονότα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνάντησής του με τον κουβανό ομόλογό του Μπρούνο Ροντρίγκες κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Κούβα.

«Οι προσπάθειες να κατηγορήσουν άλλους είναι αποτέλεσμα αδύναμων πολιτικών ή μάλλον πολιτικών που κατανοούν ότι οι γεωπολιτικές τους φιλοδοξίες έχουν αποτύχει και προσπαθούν να κατηγορήσουν άλλους», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Τασσόμαστε υπέρ μιας διευθέτησης αυτής της κρίσης το συντομότερο δυνατόν μέσω ενός εθνικού διαλόγου που θα περιλαμβάνει τις απόψεις όλων των περιοχών της χώρας, είναι ο μοναδικός πιθανός δρόμος», υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Εξάλλου ο Λαβρόφ ευχαρίστησε την κουβανική κυβέρνηση για την «σταθερή υποστήριξη της ρωσικής θέσης στην ουκρανική κρίση που προκλήθηκε από ένα πραξικόπημα το οποίο υποστήριξαν οι δυτικές δυνάμεις», αναφερόμενος στην αποπομπή του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Από την πλευρά του ο Ροντρίγκες δήλωσε ότι η χώρα του «απορρίπτει ενεργά» τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ αποκαλώντας την «σοβαρή απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

«Η Κούβα απορρίπτει ενεργά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, γνωρίζοντας ότι αυτοί που τις επιβάλλουν είναι οι ίδιες κυβερνήσεις που έχουν εξαπολύσει κατακτητικούς πολέμους, που επεμβαίνουν στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών και προκαλούν την αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων που δεν συμφωνούν με τα συμφέροντά τους για κυριαρχία», είπε ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον κουβανό ομόλογό του στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Κούβα, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Ραούλ Κάστρο. Στη συνέχεια ο ρώσος υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική, επόμενος σταθμός της οποίας είναι η Λίμα του Περού.

Η Μόσχα και η Αβάνα, χώρες που παραδοσιακά ήταν σύμμαχοι τα 30 χρόνια που διήρκησε ο Ψυχρός Πόλεμος μέχρι την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, ανανέωσαν τους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς τους δεσμούς μόλις ανέλαβε την εξουσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2000, έπειτα από ένα διάλειμμα την περίοδο 1991-1999, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπορίς Γέλτσιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή