ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Ένοπλοι εισέβαλαν πυροβολώντας στο κοινοβούλιο

livyi-enoploi-eisevalan-pyrovolontas-sto-koinovoylio-2020289

Σποραδικά πυρά εξακολουθούν να ακούγονται γύρω από το κοινοβούλιο της Λιβύης, όπου νωρίτερα εισέβαλε μια ομάδα ενόπλων την ώρα που οι βουλευτές ετοιμάζονταν να ψηφίσουν για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

Η έδρα του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου στην Τρίπολη γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων από ενόπλους, όπως εκείνη της 2ας Μαρτίου, στην οποία δύο βουλευτές τραυματίστηκαν από σφαίρες.

Σύμφωνα με βουλευτές, η σημερινή επίθεση σημειώθηκε μετά από μια διένεξη μεταξύ ένοπλων διαδηλωτών με τους άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας του κοινοβουλίου.

Ένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου δήλωσε νωρίτερα ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι είναι οι τραυματίες και σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Λίγα λεπτά πριν από την επίθεση οι βουλευτές ετοιμάζονταν να ψηφίσουν για να επιλέξουν, μεταξύ δύο υποψηφίων, τον νέο πρωθυπουργό της χώρας στη θέση του Αμπντάλα αλ Τίνι ο οποίος παραιτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες επειδή ένοπλοι απείλησαν την οικογένειά του.

Από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας είχαν αποκλειστεί οι πέντε από τους επτά υποψήφιους. Στον δεύτερο γύρο οι βουλευτές καλούνταν να επιλέξουν μεταξύ του Άχμεντ Μίτιγκ, ενός επιχειρηματία από τη Μιζουράτα και του καθηγητή πανεπιστημίου Όμαρ αλ Χάσι από τη Βεγγάζη. Στον πρώτο γύρο, οι δυο τους έλαβαν 67 και 34 ψήφους αντίστοιχα σε σύνολο 152 βουλευτών που ήταν παρόντες.

Σύμφωνα με κάποιους βουλευτές, οι δράστες της επίθεσης είναι υποστηρικτές του ενός από τους δύο υποψηφίους οι οποίοι αντέδρασαν κατ' αυτόν τον τρόπο όταν πληροφορήθηκαν ότι ο δικός τους υποψήφιος ήταν πιθανό να ηττηθεί στον δεύτερο γύρο.