ΗΠΑ: Στους 35 ο αριθμός των νεκρών από το φονικό πέρασμα ανεμοστρόβιλων

ΗΠΑ: Στους 35 ο αριθμός των νεκρών από το φονικό πέρασμα ανεμοστρόβιλων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ανεμοστρόβιλους που έπληξαν τη Κυριακή και τη Δευτέρα τις νότιες και κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες και ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι ίδιες περιοχές απειλούνται από νέο μέτωπο σφοδρών καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα στις πολιτείες του Μισισιπή, της Αλαμπάμα και του Τενεσί. Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα μια ημέρα πριν, την Κυριακή, είχαν σκοτωθεί άλλα 18 άτομα στις πολιτείες του Αρκάνσας, της Αϊόβα και της Οκλαχόμα. Σε τουλάχιστον έξι πολιτείες, οι ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές καταστροφές χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη το οικονομικό τους κόστος.

Εν τω μεταξύ οι αρμόδιες μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι «σφοδρές καταιγίδες» αναμένονται εκ νέου στο ανατολικό και νότιο Μισισιπή, στην Αλαμπάμα καθώς επίσης στο δυτικό και ανατολικό άκρο της Λουιζιάνα. Οι ανεμοστρόβιλοι που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα βίαιοι συνοδεύονται από χαλάζι σε μέγεθος ακόμη και μπάλας του μπέιζμπολ και πολύ ισχυρούς ανέμους. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται και την Τρίτη από το νέο κύμα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που βρίσκεται σε περιοδεία στην Ασία επιστρέφει στην Ουάσιγκτον. Από τη Μανίλα των Φιλιππίνων εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες. «Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι η χώρα είναι εκεί για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ( την κατάσταση ) και για να ανοικοδομήσετε ότι χρειάζεται» , δήλωσε από τη Μανίλα. Τον Μάιο του 2013 τουλάχιστον 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά σκοτώθηκαν από ισχυρούς ανεμοστρόβιλους που είχαν σαρώσει την Οκλαχόμα και ιδιαίτερα μια μικρή πόλη- προάστιο της Οκλαχόμα Σίτι.

Με 1.200 ανεμοστρόβιλους ετησίως κατά μέσο όρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο στον κόσμο από ακραία καιρικά φαινόμενα αυτού του είδους. Οι ανεμοστρόβιλοι είναι ιδιαίτερα συχνοί στο Τέξας, την Οκλαχόμα, το Κάνσας, αλλά και στη Φλόριντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή