Οργή για τη στάση του Σρέντερ στο θέμα της Ρωσίας

Οργή για τη στάση του Σρέντερ στο θέμα της Ρωσίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αγανάκτηση προκαλεί στο Βερολίνο η απόφαση του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να γιορτάσει τα γενέθλιά του μαζί με τον Βλ. Πούτιν. «Εντελώς ανεύθυνη, επικίνδυνη», χαρακτηρίζεται η μοναχική πορεία του Σρέντερ, από τον οποίο έσπευσε να λάβει σαφείς αποστάσεις η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ. Στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) η οργή είναι έκδηλη: «Η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και να κρατήσουν ενωμένη την Ε.Ε., ενώ ο Πούτιν, στον αντίποδα, επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία και να διχάσει την Ε.Ε.», ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Α. Σόκενχοφ. «Είναι εντελώς ανεύθυνη στάση για έναν πρώην αρχηγό κράτους, ο οποίος δεν είναι πια πολιτικά ενεργός», σχολίασε. «Οι φωτογραφίες από το πάρτι γενεθλίων του πρώην καγκελαρίου στην Αγία Πετρούπολη είναι βούτυρο στο ψωμί της προπαγάνδας Πούτιν. Αυτό το γνωρίζει ο κύριος Σρέντερ, ο οποίος είναι συνυπεύθυνος».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Μπούντεσταγκ, Φ. Κάουντερ, υπήρξε πιο συγκρατημένος: «Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση, δεν μπορώ να θεωρήσω βοηθητική την παρουσία του», αρκέστηκε να δηλώσει. Από την πλευρά της, η Γκέρντα Χάσελφελντ, εκ μέρους των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), είπε ότι αισθάνθηκε δυσάρεστη έκπληξη όταν αντίκρισε τη φωτογραφία του εναγκαλισμού. Ο γ.γ. του CSU Αντρέας Σόιερ υπενθύμισε πως τη στιγμή που οι συμμετέχοντες Γερμανοί στην αποστολή του ΟΑΣΕ, που κρατούνται όμηροι στερούνται τα βασικά (νερό, φαγητό), ο Σρέντερ «γιορτάζει με σαμπάνια και χαβιάρι». Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο διευκρίνιζαν άλλωστε «ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει αναθέσει καμία αποστολή στον Σρέντερ» και πως ο πρώην καγκελάριος έχει αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική.

Η κοινή γιορτή Σρέντερ – Πούτιν στο πλαίσιο δεξίωσης της North Stream προκάλεσε αντιδράσεις, αφού όλες οι επίσημες ρωσογερμανικές συναντήσεις ματαιώθηκαν εξαιτίας της ρωσικής στάσης στην Ουκρανία. Οξεία ήταν η κριτική που δέχθηκε και από τους Πράσινους ο πρώην καγκελάριος, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υπονομεύει τις προσπάθειες του Γερμανού ΥΠΕΞ. Αντιθέτως, έναν απρόβλεπτο σύμμαχο στο πρόσωπο του αντιπροέδρου των Ελεύθερων Δημοκρατών, Β. Κουμπίτσι, βρήκε ο Σρέντερ: «Θεωρώ συνετό ότι ταξίδεψε στη Ρωσία, επειδή πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο με τους Ρώσους συνομιλητές μας. Δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τον Πούτιν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή