ΚΟΣΜΟΣ

Οργή για τη στάση του Σρέντερ στο θέμα της Ρωσίας

orgi-gia-ti-stasi-toy-srenter-sto-thema-tis-rosias-2020400

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αγανάκτηση προκαλεί στο Βερολίνο η απόφαση του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ να γιορτάσει τα γενέθλιά του μαζί με τον Βλ. Πούτιν. «Εντελώς ανεύθυνη, επικίνδυνη», χαρακτηρίζεται η μοναχική πορεία του Σρέντερ, από τον οποίο έσπευσε να λάβει σαφείς αποστάσεις η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ. Στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) η οργή είναι έκδηλη: «Η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και να κρατήσουν ενωμένη την Ε.Ε., ενώ ο Πούτιν, στον αντίποδα, επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία και να διχάσει την Ε.Ε.», ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Α. Σόκενχοφ. «Είναι εντελώς ανεύθυνη στάση για έναν πρώην αρχηγό κράτους, ο οποίος δεν είναι πια πολιτικά ενεργός», σχολίασε. «Οι φωτογραφίες από το πάρτι γενεθλίων του πρώην καγκελαρίου στην Αγία Πετρούπολη είναι βούτυρο στο ψωμί της προπαγάνδας Πούτιν. Αυτό το γνωρίζει ο κύριος Σρέντερ, ο οποίος είναι συνυπεύθυνος».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Μπούντεσταγκ, Φ. Κάουντερ, υπήρξε πιο συγκρατημένος: «Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση, δεν μπορώ να θεωρήσω βοηθητική την παρουσία του», αρκέστηκε να δηλώσει. Από την πλευρά της, η Γκέρντα Χάσελφελντ, εκ μέρους των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), είπε ότι αισθάνθηκε δυσάρεστη έκπληξη όταν αντίκρισε τη φωτογραφία του εναγκαλισμού. Ο γ.γ. του CSU Αντρέας Σόιερ υπενθύμισε πως τη στιγμή που οι συμμετέχοντες Γερμανοί στην αποστολή του ΟΑΣΕ, που κρατούνται όμηροι στερούνται τα βασικά (νερό, φαγητό), ο Σρέντερ «γιορτάζει με σαμπάνια και χαβιάρι». Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο διευκρίνιζαν άλλωστε «ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει αναθέσει καμία αποστολή στον Σρέντερ» και πως ο πρώην καγκελάριος έχει αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική.

Η κοινή γιορτή Σρέντερ – Πούτιν στο πλαίσιο δεξίωσης της North Stream προκάλεσε αντιδράσεις, αφού όλες οι επίσημες ρωσογερμανικές συναντήσεις ματαιώθηκαν εξαιτίας της ρωσικής στάσης στην Ουκρανία. Οξεία ήταν η κριτική που δέχθηκε και από τους Πράσινους ο πρώην καγκελάριος, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι υπονομεύει τις προσπάθειες του Γερμανού ΥΠΕΞ. Αντιθέτως, έναν απρόβλεπτο σύμμαχο στο πρόσωπο του αντιπροέδρου των Ελεύθερων Δημοκρατών, Β. Κουμπίτσι, βρήκε ο Σρέντερ: «Θεωρώ συνετό ότι ταξίδεψε στη Ρωσία, επειδή πιστεύω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο με τους Ρώσους συνομιλητές μας. Δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τον Πούτιν», δήλωσε χαρακτηριστικά.