Πολιτικά τζάκια και στις ΗΠΑ

Πολιτικά τζάκια και στις ΗΠΑ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ύπαρξη πραγματικών δυναστειών στην αμερικανική πολιτική σκηνή διαπιστώνει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα των Times της Νέας Υόρκης, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ, Μπρένταν Νάιχαν.

Ελάχιστοι Αμερικανοί θα δήλωναν ότι στηρίζουν την ιδέα μιας πολιτικής δυναστείας, στην οποία η εξουσία μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιο, κατά τα φεουδαρχικά πρότυπα. Παρόλα αυτά, έξι χρόνια μετά την αποχώρηση του τελευταίου εκπροσώπου κραταιάς πολιτικής δυναστείας, του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο εγγονός του Τζίμι Κάρτερ, Τζέισον στην Τζόρτζια, μαζί με την κόρη του πρώην γερουσιαστή Σαμ Ναν, Μισέλ, διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους. Αλλα τέτοια παραδείγματα συναντώνται στο Τέξας, όπου ο γιος του Τζεμπ Μπους, Τζορτζ Π. Μπους, διεκδικεί τον αιρετό θώκο του διευθυντή της πολεοδομίας της πολιτείας, ενώ την ίδια στιγμή, η Ντέμπι Ντίνγκελ, σύζυγος του Τζον, του αρχαιότερου μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, επιδιώκει να εκλεγεί στην έδρα του συζύγου της.

Παρά την αποστροφή των σύγχρονων Αμερικανών στην ιδέα του «αιρετού νεποτισμού», η χώρα γνώρισε πολλά τέτοια παραδείγματα. Προϊόντα νεποτισμού ήταν άλλωστε και οι γόνοι των προεδρικών οικογενειών των Ανταμς, των Χάρισον, των Ρούσβελτ και άλλων Μπους. Μεταξύ τους, οι οικογένειες αυτές προσέφεραν οκτώ προέδρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων και δύο εκ των τελευταίων τεσσάρων.

Σκεφτείτε τους Κένεντι: παρότι μόνο ο Τζον Φ. Κένεντι εξελέγη πρόεδρος, έξι συγγενείς του στελέχωσαν το Κογκρέσο, ενώ στις 8 Απριλίου ο Τεντ Κένεντι τζούνιορ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει έδρα στην πολιτειακή Βουλή του Κονέκτικατ.

Την ίδια στιγμή, στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι οι γόνοι πολιτικών οικογενειών απολαμβάνουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι όσων υποψηφίων δεν διαθέτουν συγγενείς σε αιρετούς θώκους. Για τον λόγο αυτό, η κ. Ναν, ο κ. Κάρτερ, η κ. Ντίνγκελ και ο Τζορτζ Π. Μπους έχουν πολύ σημαντικές πιθανότητες να εξασφαλίσουν θέσεις στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους τον Νοέμβριο.

Στο Τέξας, ο Τζορτζ Π. Μπους έχει ήδη συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια, με τη βοήθεια της πανίσχυρης οικογένειάς του, ενώ παρά τα σημαντικά προσκόμματα που αντιμετωπίζει στη διεκδίκηση του κυβερνείου της Τζόρτζια, ο κ. Κάρτερ εξασφαλίζει την πολύτιμη βοήθεια του αειθαλούς παππού του.

Οι δύο αυτοί υποψήφιοι εκμεταλλεύονται την τάση του αμερικανικού κοινού να αντιμετωπίζει με τρυφερότητα και νοσταλγία τους προέδρους, αφού όμως εγκαταλείψουν την εξουσία. Ο υποσυνείδητος συσχετισμός της Χίλαρι Κλίντον με τον δημοφιλή πρώην πρόεδρο και σύζυγό της στο μυαλό των Αμερικανών, αποτελεί έτσι ένα από τα σημαντικότερα όπλα της πρώην υπουργού στην κούρσα της για το χρίσμα του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή