Το Βερολίνο μπλόκαρε επίσκεψη Σνόουντεν

Το Βερολίνο μπλόκαρε επίσκεψη Σνόουντεν

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοβούμενη τις επιπτώσεις στις αμερικανογερμανικές σχέσεις, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο αποφάσισε να μπλοκάρει την επίσκεψη του πληροφοριοδότη Εντουαρντ Σνόουντεν στη χώρα, με στόχο να καταθέσει σε κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση παρακολουθήσεων από την αμερικανική υπηρεσία NSA. Αυτό αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, λίγες ώρες προτού η καγκελάριος αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον και την προγραμματισμένη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σε επιστολή τους προς τα μέλη της επιτροπής, κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαντούν ότι μία προσωπική πρόσκληση στον Σνόουντεν θα υπονόμευε τα πολιτικά συμφέροντα της Γερμανίας και θα έπληττε σοβαρά και οριστικά τις διμερείς σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον.

Η απόφαση προκάλεσε οξείες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, το Κόμμα της Αριστεράς και τους Πράσινους, που επέμεναν επί μακρόν ότι ο πρώην υπάλληλος της NSA είναι βασικός μάρτυρας στην υπόθεση και γι’ αυτό πρέπει να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στην επιτροπή. Ωστόσο, οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι ένα γραπτό ερωτηματολόγιο είναι αρκετό. Η διαφωνία πάντως οδήγησε στην παραίτηση του επικεφαλής της επιτροπής και στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο το γερμανικό ΥΠΕΞ είχε απορρίψει το αίτημα του Σνόουντεν για άσυλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή