Πρώτος ο Φάρατζ στη Βρετανία

Πρώτος ο Φάρατζ στη Βρετανία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωσκεπτικιστές φαίνεται ότι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των ευρωεκλογών στη Βρετανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Sunday Times, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) υπό τον Νάιτζελ Φάρατζ συγκεντρώνει το 31% των ψήφων, έναντι 28% των Εργατικών και 19% των Συντηρητικών, ενώ το Κόμμα των Φιλελευθέρων περιορίζεται στο ισχνό 9%. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η δημοσκοπική απογείωση του UKIP καταγράφεται μία εβδομάδα αφότου οι υποψήφιοι του Κόμματος της Ανεξαρτησίας εξαπέλυσαν πραγματικό μπαράζ ρατσιστικών δηλώσεων.

Ο τοπικός υποψήφιος του κόμματος στο βόρειο Λονδίνο, Ουίλιαμ Χένγουντ, είχε προτείνει στον κωμικό Λένι Χένρι αν δεν του αρέσει η Βρετανία να μετεγκατασταθεί σε μία «μαύρη χώρα». Ο Χένρι είχε διαμαρτυρηθεί ότι οι εθνικές μειοψηφίες δεν εκπροσωπούνται αρκετά στη βρετανική τηλεόραση. Ο πολιτευτής, ερωτηθείς σχετικά, δεν προσπάθησε να ανασκευάσει τους ρατσιστικούς ισχυρισμούς του και τόνισε μιλώντας προς το BBC: «Αν στους μαύρους που έρχονται σε αυτή τη χώρα δεν αρέσει η συμβίωση με τους λευκούς, τότε γιατί έρχονται; Αν ο Χένρι θέλει να περιστοιχίζεται από μαύρους, ας πάει σε μία μαύρη χώρα». Ενας άλλος υποψήφιος του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, ο Αντρέ Λάμπιτ, είχε αποκαλέσει «σατανικό» το Ισλάμ και είχε γράψει στον λογαριασμό του στο Twitter «η εσωτερική ηρεμία θα έρθει όταν το έιτζ κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και αραιώσει την πυκνότητα του πληθυσμού της Αφρικής». Τέλος, ένας άλλος υποψήφιος, ο Μάγκνους Νίλσον, έγραψε στο Facebook: «Το Ισλάμ είναι μία οργάνωση οργανωμένου εγκλήματος υπό θρησκευτικό καμουφλάζ. Οποιος μουσουλμάνος δεν συμμετέχει στο οργανωμένο έγκλημα δεν πιστεύει πραγματικά και δεν τηρεί τις αρχές του Μωάμεθ».

Τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας οργάνωσαν διακομματική εκστρατεία καταδίκης του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ ως ρατσιστικού. Της εκστρατείας ηγείται η πρώην υπουργός Μετανάστευσης του Εργατικού Κόμματος Μπάρμπαρα Ρος, η οποία επ’ ευκαιρία δήλωσε ότι «πρέπει να αποκαλυφθεί στα μάτια όλων ότι η  εκστρατεία του Κόμματος της Ανεξαρτησίας είναι μία αμιγώς ρατσιστική εκστρατεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή