Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ταϊλάνδη

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ταϊλάνδη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, συγκλόνισε σήμερα την βόρεια Ταϊλάνδη και έγινε αισθητός έως την Μπανγκόκ και την Ρανγκούν στην Μιανμάρ, ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πρόκληση θυμάτων ή σοβαρών ζημιών.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 27 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τσιανγκ Ράι, σε μια ορεινή περιοχή που είναι δημοφιλής στους ξένους τουρίστες, στην μεθόριο με το Λάος και την Μιανμάρ.

Το εστιακό βάθος του σεισμού δεν ήταν μεγάλο, καθώς έφθανε τα 7,4 χιλιόμετρα.

Καθώς πέφτει η νύχτα, οι αρχές προειδοποιούν τον πληθυσμό για μετασεισμούς.

"Αυτός ήταν ο πιο ισχυρός σεισμός που έχει πλήξει πρόσφατα την χώρα", σχολίασε ο Μπουρίν Ουεσμπουπούνγκ, σεισμολόγος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

"Ήδη σημειώθηκαν πέντε μετασεισμοί και οι κάτοικοι (της περιοχής που βρίσκεται) σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού στην περιοχή Παν θα πρέπει να είναι ενήμεροι", πρόσθεσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η περιοχή αυτή στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού είναι κυρίως αγροτική και έχει μικρά χωριά, αγροκτήματα και δάση.

Η ταϊλανδέζικη τηλεόραση έδειξε εικόνες από ζημιές που έχουν προκληθεί σε κτίρια και δρόμους. Όμως "σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τραυματίες ή νεκρούς στις 18 περιοχές (της επαρχίας) Τσιανγκ Ράι", δήλωσε ο Μάνατ Χαμτάι, διευθυντής της Υπηρεσίας Πρόληψης Καταστροφών της Τσιανγκ Ράι.

"Στην περιοχή Παν, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού, εξακολουθεί να μην λειτουργεί το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (…) και υπάρχουν ρωγμές στους δρόμους μεταξύ της Τσιανγκ Ράι και της Τσιανγκ Μάι", πρόσθεσε.

Ο σεισμός αυτός, ο οποίος διήρκεσε για 10 δευτερόλεπτα και ακολουθήθηκε από πολλούς μετασεισμούς, σύμφωνα με μια κάτοικο της Τσιανγκ Ράι, έγινε αισθητός ως την μεγάλη αυτή πόλη του βορρά αλλά και την πρωτεύουσα Μπανγκόκ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από το επίκεντρό του στην Παν.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στην Ρανγκούν, στην Μιανμάρ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αρχικά το USGS είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών, αλλά σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι ήταν 6 βαθμών.

Στην Ταϊλάνδη σημειώνονται σχετικά σπάνια μεγάλοι σεισμοί, αλλά το βόρειο τμήμα της χώρας πλήττεται συχνά από μικροσεισμούς.

Το 2011 ένας σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών που σημειώθηκε στην πολιτεία Σαν της Μιανμάρ κοντά στην μεθόριο με την Ταϊλάνδη και το Λάος προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 70 ανθρώπων.

Ο σημερινός σεισμός που σημειώθηκε κοντά στην Τσιανγκ Ράι ώθησε τις αρχές της Ταϊλάνδης να ζητήσουν μια αναθεώρηση των σχεδίων προετοιμασίας που υπάρχουν για την περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή