Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες εκκένωσαν τη Χομς

Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες εκκένωσαν τη Χομς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μήνα πριν από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές στη Συρία, το καθεστώς Ασαντ πέτυχε μια σημαντική νίκη με την εκκένωση της στρατηγικής σημασίας πόλης Χομς από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Oι τελευταίοι μαχητές που είχαν οχυρωθεί στην Παλιά Πόλη της Χομς εγκατέλειψαν χθες την «πρωτεύουσα της επανάστασης» κατά του καθεστώτος Ασαντ, υποκύπτοντας στην ανηλεή πολιορκία του κυβερνητικού στρατού, που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια. Περίπου 1.900 σουνίτες μουσουλμάνοι, κατά κύριο λόγο ένοπλοι, επιβιβάστηκαν σε αυτοκινητοπομπές, που τους μετέφεραν σε χωριά που ελέγχει η συριακή αντιπολίτευση, βόρεια της Χομς. Μπροστά από τα πράσινα λεωφορεία κάθε αυτοκινητοπομπής είχε τοποθετηθεί από ένα λευκό τζιπ των Ηνωμένων Εθνών.

Η συμφωνία για την εκκένωση της Παλιάς Πόλης της Χομς επετεύχθη χάρη στη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης. Στους μαχητές που εγκατέλειψαν την πόλη επετράπη να μεταφέρουν μαζί τους ελαφρύ οπλισμό. Σε αντάλλαγμα, οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες διέκοψαν προσωρινά την πολιορκία των σιιτικών κωμοπόλεων Νουμπλ και Ζαχράα, προκειμένου να δεχθούν ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον, δυνάμεις της αντιπολίτευσης απελευθέρωσαν ομήρους που κρατούσαν σε θυλάκους της αντιπολίτευσης, στο Χαλέπι και στη Λαττάκεια, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τον κυβερνητικό στρατό.

Ο πλήρης έλεγχος της Χομς από τις δυνάμεις του Μπασάρ Ασαντ διασφαλίζει τις επικοινωνίες και τις οδούς ανεφοδιασμού στον κεντρικό άξονα, που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, όπως και στον παράπλευρο άξονα, ανάμεσα στη συριακή πρωτεύουσα και τις παραθαλάσσιες περιοχές, στη Μεσόγειο. Η κατάληψη της Παλιάς Πόλης της Χομς αποτελεί επιστέγασμα σειράς επιτυχιών του κυβερνητικού στρατού κατά τους τελευταίους μήνες και ενισχύει τη θέση του Μπασάρ Ασαντ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Ιουνίου, κατά τις οποίες η επανεκλογή του Σύρου προέδρου θεωρείται δεδομένη. Η Δύση αποδοκιμάζει έντονα την απόφαση του Ασαντ να προχωρήσει σε εκλογές μεσούντος του εμφυλίου πολέμου, τη στιγμή που η κυβέρνησή του δεν ελέγχει μεγάλα τμήματα της συριακής επικράτειας και περί τα εννέα εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπισθεί από τις εστίες τους λόγω των φονικών συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή άνω των 150.000 ανθρώπων.

Αντιδρώντας στη στρατιωτική ενίσχυση του Ασαντ, οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης σπεύδουν να ενισχύσουν πολιτικά ή και στρατιωτικά τη συριακή αντιπολίτευση. Ο αρχηγός της τελευταίας, Αχμάντ Τζάρμπα, αρχίζει σήμερα οκταήμερη περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις. Εξάλλου, στις 15 Μαΐου συνέρχεται στο Λονδίνο η «Ομάδα Φίλων της Συρίας», που περιλαμβάνει έντεκα κράτη της Δύσης και του αραβικού κόσμου, με αντικείμενο την ενίσχυση της συριακής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή