Στο ΔΠΔ θέλει να στείλει η Γαλλία τους πρωταγωνιστές του εμφυλίου της Συρίας

Στο ΔΠΔ θέλει να στείλει η Γαλλία τους πρωταγωνιστές του εμφυλίου της Συρίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία διένειμε σήμερα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης διά του οποίου επιδιώκεται η παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των αντιμαχόμενων πλευρών της Συρίας για την ενδεχόμενη άσκηση διώξεων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το 15μελές ΣΑ αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη για να συζητήσει επί του σχεδίου αυτού, ενώ είναι πιθανό να γίνει ψηφοφορία εντός ημερών, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο διπλωμάτες. Ωστόσο, η Μόσχα – η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου με δικαίωμα βέτο και θεωρείται ο σημαντικότερος σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – κατέστησε σαφές ότι είναι ενάντια σε μια τέτοια κίνηση. Η Ρωσία, η οποία υποστηρίζεται από την Κίνα, έχει ήδη ασκήσει βέτο σε τρία σχέδια αποφάσεων μέσω των οποίων θα καταδικαζόταν η κυβέρνηση Άσαντ, θα επιβάλλονταν κυρώσεις και θα γινόταν απόδοση ευθυνών για εγκλήματα πολέμου.

 Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Μόσχας. «Η θέση μας δεν έχει μεταβληθεί», είπε ο Τσούρκιν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Πάνω από 150.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Συρία. Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ 9 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι και 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

 Ερευνητές του ΟΗΕ είχαν δηλώσει τον Μάρτιο ότι έχουν επεκτείνει τον κατάλογο των υπόπτων για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και από τις δύο πλευρές του εμφυλίου και ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αρκετά αξιόπιστα ώστε να παρουσιαστούν στο ΔΠΔ. Η επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας «υπερβαίνουν κατά πολύ» τις παραβιάσεις από τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.

 Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησε να υποστηρίξει τη γαλλική πρόταση, αφού εξασφάλισε ότι το Ισραήλ θα προστατευτεί από οποιεσδήποτε πιθανές διώξεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που σχετίζονται με την κατοχή των Υψωμάτων του Γκολάν, δήλωσαν διπλωμάτες του ΟΗΕ. «Είμαστε ευγνώμονες που οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τις ενστάσεις και τα εμπόδια και υποστηρίζουν την παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», είχε γράψει στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ζεράρ Αρό την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή