Η βασίλισσα Σοφία και η «κοινή θνητή» Λετίθια

Η βασίλισσα Σοφία και η «κοινή θνητή» Λετίθια

6' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aν μία φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, τρεις φωτογραφίες με κορυφαία πρόσωπα του ισπανικού βασιλικού οίκου μπορούν να γράψουν ολόκληρο βιβλίο. Στην πρώτη, εμφανίζεται ο 74χρονος βασιλιάς Χουάν Κάρλος με ένα κυνηγετικό όπλο μπροστά από έναν τεράστιο ελέφαντα νεκρό, εμφανώς υπερήφανος για το «κατόρθωμά» του (2006).

Στη δεύτερη, φαίνεται η κόρη των Ισπανών βασιλέων, ινφάντα Κριστίνα, «απομονωμένη» από την υπόλοιπη οικογένεια στο μνημόσυνο για τα 50 χρόνια από το θάνατο του παππού της, του βασιλιά Παύλου, στο Τατόι (Μάρτιος 2014). Μπροστά της, με την πλάτη γυρισμένη, διακρίνεται η κοσμαγάπητη Λετίθια, πριγκίπισσα της Αστούριας, σύζυγος του διαδόχου του θρόνου, Φελίπε. Η Λετίθια και ο Φελίπε δεν έχουν καμία επαφή με την Κριστίνα από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο του συζύγου της Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, που κατηγορείται για κατάχρηση (7,8 εκατομμυρίων ευρώ) δημοσίου χρήματος. Αντίθετα η Λετίθια συζητά με τη βασίλισσα Σοφία, που την ακούει με προσοχή και ενδιαφέρον.

Η τρίτη φωτογραφία (που δεν είναι μοναδική, αλλά χαρακτηριστική) απεικονίζει τις δύο πιο αγαπητές γυναίκες στην Ισπανία: τη βασίλισσα Σοφία και την πριγκίπισσα Λετίθια, που κάθε φορά που συναντιούνται ένα μεγάλο χαμόγελο φωτίζει τα πρόσωπα και των δύο.

Η «σοφία» της Σοφίας

Οσο για το «βιβλίο»… θα μπορούσε να ξεκινάει την εποχή που τα τρία παιδιά του βασιλικού ζεύγους πήγαιναν στο Δημοτικό, και δη την ημέρα που η βασίλισσα Σοφία έμαθε ότι κάποιος συμμαθητής του διαδόχου έκανε παιδικό πάρτι γενεθλίων στο οποίο ο γιος της δεν είχε προσκληθεί. Η Σοφία, που σύμφωνα με μαρτυρίες μελών της οικογένειάς της είναι ένας άνθρωπος που πατάει γερά στη γη και τόσο ευφυής ώστε να μη χάνει χρόνο με σνομπίστικες συμπεριφορές, πήρε τηλέφωνο τη μητέρα του εορτάζοντος και ρώτησε γιατί δεν είχε προσκληθεί ο γιος της, ενώ είχαν προσκληθεί όλα τα υπόλοιπα παιδάκια της τάξης. Η μητέρα του παιδιού τής εξήγησε ότι δεν ήξερε τι απαιτούσε το πρωτόκολλο για να προσκαλέσει τον διάδοχο του θρόνου. Δεν μάθαμε ποτέ τι είπε η Σοφία για το πρωτόκολλο, αλλά όλη η Αυλή ξέρει πως την ημέρα του πάρτι η Σοφία έβαλε και τα τρία μικρά παιδιά της στο αυτοκίνητό της και τα πήγε η ίδια στο σπίτι του εορτάζοντος. Τις δεκαετίες ’70 – ’80 (και μέχρι σήμερα) η βασίλισσα Σοφία ήταν μία από τις πιο κοσμαγάπητες προσωπικότητες της χώρας. Διότι λόγω προσωπικότητας αλλά και υψηλής αντίληψης είχε κατανοήσει ότι η βασιλεία δεν μπορεί να επιβιώσει τον 20ό και τον 21ο αιώνα αν παραμείνει δύσκαμπτη, μυστικοπαθής και απρόσιτη.

Η μοντέρνα «βασίλισσα» είναι εξίσου προσγειωμένη

Ας πατήσουμε τώρα το κουμπί fast forward του χρόνου για να πάμε μέχρι τον Μάιο του 2007, λίγο μετά τη γέννηση της δεύτερης κόρης του Φελίπε και της Λετίθια. Στο βίντεο φαίνεται μια ήρεμη και όμορφη Λετίθια, με το μωρό στην αγκαλιά, να αναγγέλλει ότι προς μεγάλη χαρά της είχαν αποφασίσει με τον σύζυγό της το όνομα της δευτερότοκής τους να είναι «Σοφία», γεγονός που η βασίλισσα δεν γνώριζε ακόμα, «αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα ενθουσιαστεί όταν το μάθει».

Η Λετίθια, ως μορφωμένη και έξυπνη γυναίκα, φαίνεται ότι έχει ξεχωρίσει τη βασίλισσα, με την οποία δείχνει να έχει άριστες σχέσεις, και έχει καταλάβει ότι η Σοφία ήταν ο «άνθρωπός» της, η γυναίκα με την οποία θα μπορούσε όχι μόνο να συνεννοηθεί -εκείνη, μια κοινή θνητή-, αλλά και να δημιουργήσει μια σχέση εκτίμησης και -γιατί όχι;- αγάπης.

Οι άντρες της οικογένειας

Απρίλιος 2012: Μετά ένα «ιδιωτικό ταξίδι» στην Μποτσουάνα, ένα ιδιωτικό αεροπλάνο μεταφέρει έναν τραυματισμένο βασιλιά (τριπλό κάταγμα στη λεκάνη) στη Μαδρίτη για να χειρουργηθεί. Λίγο αργότερα η Ισπανία μαθαίνει ότι ο μονάρχης της (και πρόεδρος της WWF Ισπανίας!) συμμετείχε εδώ και χρόνια φανατικά σε σαφάρι άγριων ζώων -ελεφάντων, λιονταριών και άλλων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση- στα οποία είχε ανέκαθεν μεγάλη αδυναμία. Αποτέλεσμα: ξεσπάει το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της βασιλείας του. Δικαίως.

Το «πταίσμα» ότι ο Χουάν Κάρλος είχε αδυναμία στο άλλο φύλο ήταν γνωστό σε όλους. Ακόμη και στην επίσημη βιογραφία της Σοφίας αναφέρεται ότι «στον βασιλιά μοιάζει να αρέσουν όλες οι γυναίκες του κόσμου εκτός από αυτήν που είχε παντρευτεί». Ετσι κανείς δεν εξεπλάγη όταν αποκαλύφθηκε ότι στο σαφάρι (κόστους 59.500 δολαρίων) τον συνόδευε η φερόμενη ως η επί έξι χρόνια ερωμένη του – μια Γερμανίδα που είχε οικειοποιηθεί έναν τίτλο πριγκίπισσας από προηγούμενο γάμο της.Αν προσθέσουμε σε αυτά το σκάνδαλο του βασιλικού «γαμπρού» Ουργκανταρίν και την εμπλοκή στην υπόθεση της ινφάντας Κριστίνας και την γκάφα του μεγαλύτερου εγγονού του Χουάν Κάρλος, του 13χρονου Φροϊλάν, που αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι στο κτήμα του πατέρα του όπου είχε πάει για κυνήγι (ενώ στην Ισπανία απαγορεύεται η κατοχή και η χρήση όπλων από παιδιά κάτω των 14 ετών), μπορούμε να βγάλουμε το ασφαλές συμπέρασμα ότι οι άντρες της οικογένειας δεν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πιο ευφυώς σκεπτόμενων Ισπανών.

Η λεπτομέρεια που «σκοτώνει»

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας El Pais από την ημέρα της επιστροφής του πληγωμένου (όχι μόνο σωματικώς) Χουάν Κάρλος υπάρχει μια λεπτομέρεια που κάνει κάθε προσεκτικό αναγνώστη να χαμογελάει με νόημα. Η βασίλισσα δεν ήταν παρούσα κατά την εγχείρηση, διότι βρισκόταν σε ιδιωτικό ταξίδι στην Ελλάδα – είχε έρθει με το αεροπλάνο της γραμμής για να γιορτάσει το Πάσχα με τα αδέλφια της.

Μερικοί τίτλοι από το Paris Match

Στο μεταξύ, η Λετίθια μαζεύει τίτλους (ουσιαστικής) τιμής από τα έντυπα του κόσμου. Η γεννημένη το 1972 από πατέρα δημοσιογράφο και μητέρα νοσοκόμα πριγκίπισσα έχει αποκληθεί στα πολλά άρθρα που της έχει αφιερώσει το γαλλικό Παρί Ματς, για παράδειγμα, «πριγκίπισσα της κομψότητας», «Λετίθια, chic και υπερδραστήρια», «πιο όμορφη από ποτέ δίπλα στον άντρα της Φελίπε», «εκθαμβωτική» και -αυτόν το μήνα- «Λετίθια η γενναιόδωρη». Η Λετίθια, αντί για τον αφανισμό άγριων ζώων, έχει αδυναμία στο διάβασμα και στην εκπαίδευση, την οποία θεωρεί, όπως έχει πει, το δυνατό «όπλο» «τόσο για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη όσο και για την καλυτέρευση της κοινωνίας. Το διάβασμα, χωρίς αμφιβολία, μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο και καλύτερο άνθρωπο».

Η βασίλισσα σώζει… ξανά

Οταν η Σοφία επέστρεψε από την Ελλάδα και πήγε να επισκεφτεί τον Χουάν Κάρλος στο νοσοκομείο, είχε, για μία ακόμη φορά, εκτιμήσει σωστά το μέγεθος της ενδεχόμενης «καταστροφής» για το θρόνο. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είπε στον βασιλιά ότι πρέπει «τώρα!», κατά την έξοδό του δηλαδή από το νοσοκομείο, να ζητήσει συγγνώμη, γιατί «αυτό απαιτεί ο λαός». Ετσι ο Ισπανός μονάρχης, για πρώτη φορά στη ζωή του, βρέθηκε δύο μέρες αργότερα να ζητά συγγνώμη, να περιγράφει τις «ιδιωτικές» δραστηριότητές του ως «λάθος του» και να υπόσχεται ότι δεν πρόκειται να τις επαναλάβει. Παρ’ όλα αυτά δεν έπεισε ούτε την WWF, που τον καθαίρεσε από πρόεδρό της, ούτε το ισπανικό κοινοβούλιο, εντός του οποίου άρχισαν να ακούγονται φωνές για την παραίτησή του από το θρόνο.

Ο θρόνος είναι ασφαλής

Κάπου στο βάθος του μυαλού του ο Χουάν Κάρλος γνωρίζει ότι οφείλει στη γυναίκα του ένα μεγάλο ποσοστό της δημοτικότητάς του. Το ίδιο ισχύει και για τον διάδοχο Φελίπε, με μια πολύ σημαντική διαφορά: ότι ο διάδοχος είναι πολύ ερωτευμένος με τη δική του βασίλισσα. Δεν του είναι, λοιπόν, καθόλου δύσκολο να εκτιμά και να προσέχει όσα του λέει εκείνη, στην οποία και αυτός οφείλει μέρος της δημοτικότητάς του.

Και μπορεί ο Χουάν Κάρλος να αρνείται πεισματικά να παραιτηθεί υπέρ του γιου του, κάτι που υποστηρίζουν σε πρόσφατη έρευνα κοινής γνώμης τα δύο τρίτα των Ισπανών (εφημερίδα El Mundo, Iαν. 2014), αλλά όσο η Ισπανία έχει αυτές τις δύο βασίλισσες, ο θρόνος είναι ασφαλής. Ή τουλάχιστον, έτσι μοιάζει: η ίδια έρευνα εμφάνιζε το ποσοστό των Ισπανών που υποστηρίζουν τη συνταγματική μοναρχία να πέφτει, για πρώτη φορά στα χρονικά, οριακά κάτω του 50% – στο 49,9% για την ακρίβεια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή