Συλλήψεις για την τραγωδία στη Σόμα

Συλλήψεις για την τραγωδία στη Σόμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Είκοσι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν χθες από την τουρκική αστυνομία για το πολύνεκρο δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα που στοίχισε τη ζωή σε 301 εργαζομένους. Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται στελέχη του ορυχείου και όλοι τους κατηγορούνται για εγκληματική αμέλεια. Οι επιχειρήσεις διάσωσης ολοκληρώθηκαν το Σάββατο μετά την ανάσυρση των τελευταίων δύο σορών εργατών στο χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας.

Δεκάδες εισαγγελείς έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της φωτιάς και της έκρηξης που σημειώθηκαν στο ορυχείο. Αιτία φαίνεται πως είναι ένα ηλεκτρικό σφάλμα στο ιδιωτικό ορυχείο. Ο Ακίν Τσελίλ, που συνελήφθη, είναι γενικός διευθυντής του ορυχείου και ορισμένοι εκ των 24 είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ακόμη και την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. «Ολοι μας εργαστήκαμε πολύ σκληρά. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο δυστύχημα τα τελευταία είκοσι χρόνια», σχολίασε την περασμένη Παρασκευή ο Τσελίλ.

Το υπουργείο Εργασίας επίσης αρνήθηκε οιαδήποτε ευθύνη, λέγοντας ότι το ορυχείο ελέγχεται από την επιθεώρηση εργασίας κάθε έξι μήνες. Προκαταρκτική έρευνα, που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας «Μιλιέτ», ανέφερε ότι υπήρχαν ποικίλες παραβιάσεις των όρων ασφαλείας στο ορυχείο, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα και ύπαρξης ταβανιών από ξύλο αντί για μέταλλο.

Στο μεταξύ, Γερμανοί πολιτικοί επέκριναν χθες την επικείμενη προεκλογική εμφάνιση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία, ο οποίος αψηφά την οργή των συμπατριωτών του για το δυστύχημα.

Ο Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει σε υποστηρικτές του στη Γερμανία, όπου ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι ή Γερμανοί τουρκικής καταγωγής. Η προεκλογική του συγκέντρωση στους ομογενείς του έχει προγραμματιστεί για το προσεχές Σάββατο στην Κολωνία. Για πρώτη φορά 2,6 εκατ. Τούρκοι -εκ των οποίων 1,5 εκατ. ψηφοφόροι στη Γερμανία- που ζουν στο εξωτερικό θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, στις οποίες αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα ο Τούρκος πρωθυπουργός. Η Αϊντάν Οζογκούζ, Σοσιαλδημοκράτισσα «τσαρίνα» της ενσωμάτωσης και πρώτη εθνική υπουργός με τουρκικές ρίζες, χαρακτήρισε «συνταρακτικές και απαράδεκτες» τις φωτογραφίες από την Τουρκία που δείχνουν τη δράση που ανέλαβαν σωματοφύλακες του Ερντογάν εναντίον των διαδηλωτών. «Αυτές οι εικόνες απομακρύνουν την Τουρκία από τις δημοκρατικές συνθήκες», είπε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine της Κυριακής.

Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ανώτατο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, ζήτησε να ματαιωθεί η ομιλία του Ερντογάν στην Κολωνία. Επιπλέον, ο Γιούργκεν Τριτίν των Γερμανών Πρασίνων εκτίμησε ότι ο Ερντογάν έχει χάσει κάθε αίσθηση πραγματικότητας, ενώ το Κόμμα της Αριστεράς διοργανώνει διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εμφάνισης του Τούρκου πρωθυπουργού στην Κολωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή