Ρευστό πολιτικό τοπίο στην Ισπανία ενόψει ευρωεκλογών

Ρευστό πολιτικό τοπίο στην Ισπανία ενόψει ευρωεκλογών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρευστό πολιτικό τοπίο και έντονη δυσαρέσκεια των Ισπανών πολιτών απέναντι στα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας καταγράφει δημοσκόπηση της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo ενόψει των ευρωεκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Sigma Dos, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις ψήφου με ποσοστό 33,8%, αν και βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα με 25,7%. Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα προγνωστικά, το PP θα κερδίσει 21 ή 22 έδρες, έναντι των 24 που είχε κερδίσει το 2009 και το PSOE 15 ή 16 έναντι 23. Σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα θεωρείται η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η αποχή θα εκτιναχθεί γύρω στο 60%, κάτι που αντανακλά την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στις πολιτικές ελίτ της χώρας τους, αλλά και της Ε.Ε., σε μια συγκυρία όπου η Ισπανία υποφέρει από την οικονομική ύφεση και την εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 25% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις στους πέντε Ισπανούς κλίνουν στο να απόσχουν από την εκλογική διαδικασία, αν και το 62,2% εξ αυτών θεωρεί «σημαντικές» ή «πολύ σημαντικές» τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 75%, δηλώνει την απογοήτευσή του από την πορεία της Ε.Ε. και τις πολιτικές της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Από τη –μάλλον βραδεία, σε σύγκριση με άλλες χώρες– διάβρωση της εκλογικής επιρροής των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας επωφελούνται μικρότεροι και νεοπαγείς πολιτικοί σχηματισμοί. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην αριστερή πλευρά του ιδεολογικού φάσματος, γεγονός που εξηγεί το γεγονός ότι το αντιπολιτευόμενο PSOE εισπράττει μεγαλύτερη φθορά από το κυβερνών PP. Αίφνης η «Πληθυντική Αριστερά» αποσπά το 10,3% στις προτιμήσεις ψήφου, κάτι που αν επαληθευθεί, θα της χαρίσει έξι έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (σήμερα έχει μόνο δύο). Διακριτή αναμένεται να κάνει την παρουσία του στην πρώτη εκλογική του κάθοδο το καινούργιο κόμμα Podemos (Μπορούμε), που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ακτιβιστών του κινήματος των «Αγανακτισμένων». Η δημοσκόπηση της El Mundo τού δίνει 3,1%, ποσοστό με το οποίο θα μπορούσε να εκλέξει έναν ή δύο ευρωβουλευτές.

Στο μεταξύ, έντονη διαμάχη πυροδότησαν σεξιστικές δηλώσεις του Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, επικεφαλής της ευρωλίστας του PP, την επαύριο της τηλεοπτικής μονομαχίας του με την επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών, Ελένα Βαλεντσιάνο. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κατά γενική ομολογία απογοητευτική εμφάνισή του, ο συντηρητικός πολιτικός δήλωσε: «Το ντιμπέιτ ανάμεσα σ’ έναν άνδρα και μια γυναίκα είναι πολύ περίπλοκο. Αν καταχρασθείς την ανωτερότητά σου, θεωρείσαι ένας φαλλοκράτης που στριμώχνει μια ανυπεράσπιστη γυναίκα». Σχολιάζοντας, ο Ρουμπαλκάμπα ζήτησε από τους ψηφοφόρους να καταδικάσουν «εκείνους που αμφισβητούν την ισότητα των φύλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή