Απαγχονισμούς αντιπάλων ζητεί υποψήφιος του Ukip

Απαγχονισμούς αντιπάλων ζητεί υποψήφιος του Ukip

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νέο σκάνδαλο, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, προκάλεσε υποψήφιος του ευρωσκεπτικιστικού Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία, προτείνοντας τον απαγχονισμό των μελών των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων και των υποστηρικτών τους, για εσχάτη προδοσία.

Σε επιστολή του προς τους ψηφοφόρους, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Ukip Γκόρντον Φέργκιουσον αναφέρει: «Οι Φιλελεύθεροι, Εργατικοί και Συντηρητικοί συνωμότησαν με ξένη δύναμη, την Ε.Ε., και είναι όλοι ένοχοι προδοσίας. Οι υπεύθυνοι -και όσοι τους στηρίζουν- πρέπει να απαγχονισθούν».

Ο κ. Φέργκιουσον, που διευθύνει οίκο ευγηρίας στο Λάνκασιρ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την εφαρμογή της θανατικής ποινής για όσους θεωρεί προδότες. Η εσχάτη των ποινών καταργήθηκε νομοθετικά στη χώρα το 1998, αν και είχε να επιβληθεί από το 1965.

Το Σάββατο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο επικεφαλής του Ukip υπέπεσε εκ νέου σε ρατσιστικό ατόπημα, δηλώνοντας ότι δεν θα επιθυμούσε να αποκτήσει Ρουμάνους γείτονες.

Ερωτηθείς πώς θα ένιωθε αν μια οικογένεια Ρουμάνων μετακόμιζε δίπλα στο σπίτι του, ο κ. Φάρατζ -του οποίου η σύζυγος είναι Γερμανίδα- συνέκρινε τους Ρουμάνους με τους Γερμανούς, λέγοντας: «Ξέρετε ακριβώς ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ρουμάνων και Γερμανών. Θέλουμε μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στην ποιότητα και όχι στις ποσοστώσεις».

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τη θέση του, ο κ. Φάρατζ δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Daily Telegraph. Σε αυτήν, ο επικεφαλής του Ukip γράφει: «Κάθε κανονικός και δίκαια σκεπτόμενος άνθρωπος θα είχε κάθε δικαίωμα να ανησυχεί αν μια ομάδα Ρουμάνων μετακόμιζε δίπλα του. Οι στατιστικές της αστυνομίας είναι σαφέστατες για την ύπαρξη υψηλών ποσοστών εγκληματικότητας μεταξύ της ρουμανικής κοινότητας στη Βρετανία. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι όλοι οι Ρουμάνοι στη χώρα μας είναι εγκληματίες».

Παρά τις αμφιλεγόμενες αυτές δηλώσεις -ίσως και χάρη σε αυτές- η δημοτικότητα του Ukip εμφανίζει ενίσχυση. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Κυριακής για λογαριασμό της εφημερίδας Independent, το Ukip αναμένεται να εξασφαλίσει 35% των ψήφων στις ευρωεκλογές, έναντι 24% για τους Εργατικούς και 20% για τους Συντηρητικούς. Καλή εμφάνιση αναμένεται να πραγματοποιήσει, όμως, και το Κόμμα των Πρασίνων, που εκτόπισε στη δημοσκόπηση τους Φιλελεύθερους από την τέταρτη θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή