Μετ’ εμποδίων ο ακροδεξιός συνασπισμός

Μετ’ εμποδίων ο ακροδεξιός συνασπισμός

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τις βαθιές ιδεολογικές της διαφορές προσπαθεί να γεφυρώσει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί σε ρυθμιστική δύναμη στις Βρυξέλλες, μετά τις ευρωεκλογές στις 22-25 Μαΐου. Παράλληλα, τα ξενοφοβικά, ρατσιστικά και εθνικιστικά κόμματα της Ε.Ε. διεξάγουν συνειδητή προσπάθεια προβολής εικόνας συμβατικών πολιτικών κομμάτων, αποτινάσσοντας το βίαιο, ακτιβιστικό τους παρελθόν. Στην Ουγγαρία, ο επικεφαλής του Τζόμπικ, Γκαμπόρ Βόνα, μέχρι πρότινος αποκαλούσε τις εβραϊκές οργανώσεις «Ισραηλινούς κατακτητές» και δεσμευόταν ότι η χώρα του δεν θα γινόταν υποχείριο του Ισραήλ «ακόμη κι αν η Ευρώπη τους γλείφει τα πόδια». Σήμερα, ο κ. Βόνα έχει αποσιωπήσει τη γεμάτη μίσος ρητορική του Τζόμπικ για τους Ρομά και τους Εβραίους, ενώ σε προεκλογικά του φυλλάδια εμφανίζεται κρατώντας κουτάβια στην αγκαλιά του.

Ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα αναμένεται να εξασφαλίσουν σημαντικό αριθμό εδρών στη νέα Ευρωβουλή, με το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το ουγγρικό Τζόμπικ, καθώς και τα «αδελφά» τους κόμματα σε Ελλάδα, Λεττονία, Βουλγαρία, Δανία και Ολλανδία να υπολογίζουν σε ισχυρές εμφανίσεις στις κάλπες. Το φαινόμενο αυτό δεν απασχολεί, όμως, χώρες όπως η Ρουμανία, όπου το Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας έχει απολέσει πλήρως την επιρροή του, ύστερα από μία δεκαετία ισχυρής παρουσίας στην πολιτική σκηνή της χώρας. Ανάλογη τύχη είχε και το ακροδεξιό Βρετανικό Εθνικό Μέτωπο του Νικ Γκρίφιν, που δεν αναμένεται να επανεκλεγεί στην Ευρωβουλή, με την εκλογική του βάση να έχει μετακινηθεί στο Ukip του χαρισματικού και ιδεολογικά ηπιότερου Νάιτζελ Φαράζ.

Την ίδια στιγμή, μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζει και η προσπάθεια δημιουργίας κοινοβουλευτικής ομάδας στο Στρασβούργο από τα μέλη των εθνικιστικών κομμάτων. Το αυστριακό FPOe, του εκλιπόντος θαυμαστή των ναζί Γεργκ Χάιντερ, είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο συμφωνία με πέντε άλλα ακροδεξιά κόμματα για «την επαναφορά της Ευρώπης στον σωστό δρόμο». Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του FPOe, Χάραλντ Βιλίμσκι την περασμένη εβδομάδα, για πρόοδο στο θέμα του συνασπισμού, κόμματα όπως το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, το βρετανικό Ukip και το ολλανδικό PVV του Χερτ Βίλντερς, διστάζουν να γίνουν μέλη του. Οι βουλευτές, που προέρχονται από εθνικιστικά ή ακροδεξιά κόμματα, καταλαμβάνουν πενήντα έδρες, από τις 766 της απερχόμενης Ευρωβουλής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή