Στους Αγίους Τόπους ο Πάπας

Στους Αγίους Τόπους ο Πάπας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Την πρώτη του επίσκεψη στους Αγίους Τόπους ξεκινά αύριο ο Πάπας Φραγκίσκος, που θα συνοδεύεται από τον ραββίνο Αβραάμ Σκόρκα και τον μουσουλμάνο διευθυντή του Ινστιτούτου για τον Θρησκευτικό Διάλογο του Μπουένος Αϊρες, Ομάρ Αμπούντ, φίλοι και οι δύο του Ποντίφικα από τη θητεία του ως καρδιναλίου στην Αργεντινή.

Η τριήμερη περιοδεία σε Ιορδανία, παλαιστινιακά εδάφη και Ισραήλ είναι προσεκτικά χορογραφημένη και θα περιλαμβάνει επίσκεψη σε παλαιστινιακούς και συριακούς προσφυγικούς καταυλισμούς, συναντήσεις με χριστιανούς κατοίκους, καθώς και συνομιλίες με ηγέτες της περιοχής.

Ακόμη, όμως, και το δελτίο Τύπου του Βατικανού σχετικά με το πρόγραμμα του Πάπα δημιουργεί διπλωματικές τριβές, καθώς περιγράφει το δεύτερο σκέλος του ταξιδιού και την εξάωρη μετακίνηση στη Βηθλεέμ ως «επίσκεψη στο παλαιστινιακό κράτος», ορολογία την οποία το Ισραήλ απορρίπτει. «Αυτό δεν μας χαροποίησε, αλλά η χρήση του όρου από το Βατικανό είναι ένα γεγονός», είπε ο Οντέντ Μπενχούρ, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στο Βατικανό και διπλωματικός σύμβουλος της Κνεσέτ.

Ο Πάπας επιθυμεί να υπογραμμίσει την πίστη του στην ικανότητα των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών να συμβιώσουν ειρηνικά στους Αγίους Τόπους, προσκαλώντας τον ραββίνο Σκόρκα να τον συνοδεύσει στην επίσκεψή του στα παλαιστινιακά εδάφη και στο λατρευτικό συγκρότημα του Αλ Ακτσά στην Ιερουσαλήμ, ενώ ο Ομάρ Αμπούντ θα βρίσκεται στο πλευρό του παλιού του φίλου στο ιερό για τους Εβραίους Δυτικό Τείχος και στο Μνημείο Γιαντ Βάσεμ προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Αντιδράσεις στις τάξεις ακραίων εβραϊκών οργανώσεων έχει προκαλέσει η επίσκεψη του Φραγκίσκου, οδηγώντας τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας σε προληπτικές απαγορεύσεις συγκεντρώσεων για την περίοδο 24 – 26 Μαΐου.

Σημαντικές προσδοκίες από την επίσκεψη του Φραγκίσκου έχουν καλλιεργήσει στελέχη της παλαιστινιακής κοινότητας, που εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Πάπας θα αναφερθεί ευθέως στο ιστορικό αίτημα των Παλαιστινίων προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους γαίες στο Ισραήλ. Τις προσδοκίες αυτές διέψευσε, όμως, ήδη ο Πάπας την Τετάρτη, λέγοντας ότι η επίσκεψή του έχει «αυστηρά θρησκευτικό χαρακτήρα».

Ο Φραγκίσκος θα βρεθεί στον προσφυγικό καταυλισμό του Ντεϊσέ την Κυριακή για είκοσι μόλις λεπτά, για να συναντήσει δεκάδες παιδιά.

Στην προσπάθειά του να μη χρωματίσει πολιτικά το ταξίδι του, ο Πάπας θα μεταβεί «διά της τεθλασμένης» από τη Βηθλεέμ στην Ιερουσαλήμ, επιβιβαζόμενος σε ελικόπτερο, που θα τον μεταφέρει στο Τελ Αβίβ και από εκεί στην Ιερουσαλήμ. Με τον τρόπο αυτό ο Φραγκίσκος θα πετάξει πάνω από τα Κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, χωρίς να χρησιμοποιήσει τις ελεγχόμενες από το Ισραήλ οδικές αρτηρίες ούτε και να διέλθει από τα μισητά στους Παλαιστινίους σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού.

Αύριο, στην Ιορδανία, ο Πάπας και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τιμήσουν την 50ή επέτειο της Συνόδου μεταξύ του Ορθοδόξου Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου ΣΤ΄ το 1964 στην Ιερουσαλήμ, πρώτο βήμα προς τη γεφύρωση του χάσματος που άνοιξε στον Χριστιανισμό το Σχίσμα του 1054.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή