Πρώτοι στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες

Πρώτοι στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νικήτρια των ευρωεκλογών αναδείχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και το CDU/CSU σύμφωνα με χθεσινοβραδινά exit polls, παρά την πρόοδο που σημείωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD και την καλή εμφάνιση του νεοσύστατου ευρωσκεπτικιστικού AfD.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Infratest Dimap, ο συνασπισμός CDU/CSU εξασφαλίζει 36% των ψήφων, το σοσιαλδημοκρατικό SPD 27%, η Αριστερά Die Linke 8,5%, το ευρωσκεπτικιστικό AfD εκλέγει τον πρώτο του ευρωβουλευτή με 6,5%, ενώ εκπρόσωπο αναμένεται να στείλουν στο Στρασβούργο και οι «καθαρόαιμοι» νεοναζί του NPD με 0,8%.

Παρότι το CDU της κ. Μέρκελ δεν πέτυχε να διατηρήσει το ποσοστό του 41,5% που εξασφάλισε στις περσινές εθνικές εκλογές, η νίκη του κυβερνώντος κόμματος θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του CDU, Ντέιβιντ Μακάλιστερ, είπε: «Πετύχαμε τον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Είμαστε η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις εκλογές, νικήσαμε ξεκάθαρα. Οι Γερμανοί ψήφισαν με σαφήνεια υπέρ της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική μας είναι σωστή».

Το αποτέλεσμα προκάλεσε ικανοποίηση και στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, κυβερνητικού εταίρου της κ. Μέρκελ στον Μεγάλο Συνασπισμό, εφόσον το ποσοστό του 27%, που δίνουν τα exit polls στο κόμμα, επιβεβαιωθεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντάς το «ιστορική επιτυχία» και συνέχισε: «Οι Γερμανοί ψηφοφόροι συνειδητοποίησαν το διακύβευμα των εκλογών και για τον λόγο αυτό προσήλθαν στις κάλπες. Ηθελαν να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που είσαι ένας από εμάς», κατέληξε ο κ. Γκάμπριελ απευθυνόμενος στον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς. Ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού AfD, Μπερντ Λούκε, είπε: «Το AfD άνθησε σ’ αυτές τις εκλογές, για να αναδειχθεί σ’ ένα νέο λαϊκό κόμμα στη χώρα, ένα κόμμα φιλελεύθερο, κοινωνικό και βασισμένο σε αξίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή