ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτοι στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες

protoi-sti-germania-oi-christianodimokrates-2025618

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νικήτρια των ευρωεκλογών αναδείχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και το CDU/CSU σύμφωνα με χθεσινοβραδινά exit polls, παρά την πρόοδο που σημείωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD και την καλή εμφάνιση του νεοσύστατου ευρωσκεπτικιστικού AfD.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Infratest Dimap, ο συνασπισμός CDU/CSU εξασφαλίζει 36% των ψήφων, το σοσιαλδημοκρατικό SPD 27%, η Αριστερά Die Linke 8,5%, το ευρωσκεπτικιστικό AfD εκλέγει τον πρώτο του ευρωβουλευτή με 6,5%, ενώ εκπρόσωπο αναμένεται να στείλουν στο Στρασβούργο και οι «καθαρόαιμοι» νεοναζί του NPD με 0,8%.

Παρότι το CDU της κ. Μέρκελ δεν πέτυχε να διατηρήσει το ποσοστό του 41,5% που εξασφάλισε στις περσινές εθνικές εκλογές, η νίκη του κυβερνώντος κόμματος θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του CDU, Ντέιβιντ Μακάλιστερ, είπε: «Πετύχαμε τον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Είμαστε η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις εκλογές, νικήσαμε ξεκάθαρα. Οι Γερμανοί ψήφισαν με σαφήνεια υπέρ της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική μας είναι σωστή».

Το αποτέλεσμα προκάλεσε ικανοποίηση και στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών του SPD, κυβερνητικού εταίρου της κ. Μέρκελ στον Μεγάλο Συνασπισμό, εφόσον το ποσοστό του 27%, που δίνουν τα exit polls στο κόμμα, επιβεβαιωθεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, χαρακτηρίζοντάς το «ιστορική επιτυχία» και συνέχισε: «Οι Γερμανοί ψηφοφόροι συνειδητοποίησαν το διακύβευμα των εκλογών και για τον λόγο αυτό προσήλθαν στις κάλπες. Ηθελαν να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που είσαι ένας από εμάς», κατέληξε ο κ. Γκάμπριελ απευθυνόμενος στον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς. Ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού AfD, Μπερντ Λούκε, είπε: «Το AfD άνθησε σ’ αυτές τις εκλογές, για να αναδειχθεί σ’ ένα νέο λαϊκό κόμμα στη χώρα, ένα κόμμα φιλελεύθερο, κοινωνικό και βασισμένο σε αξίες».