Γαλλία: Κλιμακώνεται το σκάνδαλο με τις εκλογικές δαπάνες του UMP το 2012

Γαλλία: Κλιμακώνεται το σκάνδαλο με τις εκλογικές δαπάνες του UMP το 2012

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα στέλεχος του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του τέως προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν «ανωμαλίες» όσον αφορά την κάλυψη των δαπανών της αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τις δαπάνες αυτές ενδέχεται να πλήξει το κεντροδεξιό κόμμα και να παίξει ρόλο σε ό,τι αφορά το ποιον θα επιλέξει το UMP ως τον υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές του 2017.

 Αυτό ενδέχεται να περιπλέξει τα σχέδια που εκτιμάται ότι έχει ο Νικολά Σαρκοζί να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα. «Υπήρξαν ανωμαλίες», παραδέχθηκε ο Ζερόμ Λαβριγέ, ο άλλοτε υποδιευθυντής της εκστρατείας Σαρκοζί για την προεδρία της Γαλλίας, στο BFMTV. Ούτε ο Σαρκοζί ούτε ο πρόεδρος του UMP Ζαν-Φρανσουά Κοπέ είχαν ενημερωθεί για τις «παρεκκλίσεις» όσον αφορά τη χρηματοδότηση της εκστρατείας, ανέφερε, και δεν είχαν καμιά σχέση με τις «ανωμαλίες» αυτές. «Δεν τελέστηκε καμιά αξιόποινη πράξη», πρόσθεσε ο Λαβριγέ, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα τρένο που πήγαινε με υπερβολική ταχύτητα και οι άνθρωποι που έπρεπε να σημάνουν το συναγερμό δεν το έπραξαν, και πιθανόν ήμουν ένας εξ αυτών».

 Οι δηλώσεις του Λαβριγέ έγιναν μετά την έρευνα που διεξήγαγε νωρίτερα σήμερα η αστυνομία στα γραφεία του UMP και την καταγγελία ενός δικηγόρου της εταιρείας διοργάνωσης εκδηλώσεων Bygmalion, σύμφωνα με τον οποίο το κόμμα ζήτησε από την εταιρεία να εκδώσει εικονικά τιμολόγια για να καλύψει κόστη της εκστρατείας, τα οποία είχαν «υπερβεί» τα νόμιμα όρια. Ο Κοπέ, στενός σύμμαχος του Σαρκοζί και γενικός γραμματέας του UMP το 2012, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με προκλήσεις στην ηγεσία του σε μια συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματος αύριο.

 Ο δικηγόρος της Bygmalion Πατρίκ Μεζονέβ δήλωσε ότι το σκάνδαλο «αποκαλείται υπόθεση Bygmalion, αλλά στην πραγματικότητα αφορά τα οικονομικά της εκστρατείας Σαρκοζί», κι έκανε λόγο για εικονικά τιμολόγια 11 εκατ. ευρώ. Ο Μεζονέβ πρόσθεσε πως το κόμμα είχε διαμηνύσει στα στελέχη της εταιρείας ότι εάν δεν συναινούσαν, δεν θα πληρώνονταν, κατηγορώντας το UMP για «οικονομικό εκβιασμό». Αρνήθηκε να αναφερθεί πάντως ονομαστικά σε στελέχη του κόμματος. Ο Κοπέ δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Libération νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας, το UMP κατέβαλε 20 εκατ. ευρώ σε μια θυγατρική της Bygmalion, που ιδρύθηκε από δύο συνεργάτες του, προκειμένου η εταιρεία να οργανώσει προεκλογικές εκδηλώσεις. 

Η θέση του νυν ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος έγινε ακόμη πιο δυσχερής λόγω των κακών αποτελεσμάτων του UMP στις ευρωεκλογές, που κέρδισε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. «Δεν βλέπω πώς μπορεί να παραμείνει αρχηγός του κόμματος», είπε ο αντιπρόεδρος του UMP Λιονέλ Ταρντί, ο οποίος δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να αναλάβει την ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή