Παραιτήθηκε ο Κοπέ, επικεφαλής του UMP

Παραιτήθηκε ο Κοπέ, επικεφαλής του UMP

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Το κατάλαβα, παραιτούμαι». Η φράση του προέδρου του γαλλικού συντηρητικού κόμματος UMP, Ζαν Φρανσουά Κοπέ, στην κορύφωση μιας εξαιρετικά τεταμένης κομματικής συνεδρίασης, χθες το πρωί, ήταν η αναγνώριση ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Νικολά Σαρκοζί εισέρχεται σε φάση αναταράξεων. Το σκάνδαλο διαφθοράς για το οποίο κατηγορείται ο Κοπέ συγκλονίζει μια παράταξη που συγκαταλέγεται στις ηττημένες των ευρωεκλογών της Κυριακής. Το μεγάλο ερώτημα όσων προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ζημιές από την εσωκομματική φωτιά είναι η επίδραση που θα έχει αυτή για τον τέως πρόεδρο Σαρκοζί. Θα λάμψει, μέσα από τις στάχτες, εκ νέου το άστρο του Σαρκοζί ή μήπως οι φλόγες βρίσκονται τόσο κοντά του, που κινδυνεύει να αγγίξουν και τον ίδιο; Μέχρι στιγμής οι αναλυτές θεωρούν πιθανότερη την πρώτη εκδοχή.

Οι συνεργάτες του Σαρκοζί αρνούνται κατηγορηματικά ότι ο υποψήφιος πρόεδρος είχε γνώση των οικονομικών στοιχείων της προεκλογικής του εκστρατείας στη μάχη του 2012 για την προεδρία της Γαλλιας, υπογραμμίζοντας ότι ήταν απασχολημένος «με ζητήματα πολιτικής». Προχθές Δευτέρα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ο συνήγορος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Bygmalion δήλωσε ότι η εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για να συγκαλυφθεί το γεγονός ότι η εκστρατεία του Σαρκοζί είχε υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο δαπανών. Ο συνήγορος δήλωσε ότι η εταιρεία υποχρεώθηκε με εκβιαστικά μέσα να εκδώσει πλαστά τιμολόγια ύψους 10 εκατ. ευρώ στο όνομα του κόμματος UMP. Η στροφή στη στάση της εταιρείας, η οποία έως τώρα αρνιόταν όλες τις κατηγορίες, επιτάχυνε την πτώση του Ζαν Φρανσουά Κοπέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή