Υστερα από ενάμιση χρόνο σιωπής στις διπλωματικές σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν, συναντήθηκαν την Τρίτη ο νέος Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, με τον Πακιστανό ομόλογό του, Ναουάζ Σαρίφ. Ο Σαρίφ ήταν ένας εκ των επτά προσκεκλημένων ηγετών κρατών στην ορκωμοσία του Μόντι, ως μέλος της ένωσης για την περιφερειακή συνεργασία της Νοτίου Ασίας, και η επίσημη συνάντησή τους προκάλεσε έκπληξη, αλλά και ελπίδα για την επίτευξη ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη.
Ο προσφάτως εκλεγμένος εθνικιστής και ινδουιστής πρωθυπουργός της Ινδίας είχε υιοθετήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας μια σκληρή στάση απέναντι στο Πακιστάν. Πακιστανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους σχετικά με τις προοπτικές μιας πιθανής ειρήνης με τους Ινδούς γείτονές τους, εφόσον θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Η τελευταία μεγάλη πρόοδος στις σχέσεις Πακιστάν και Ινδίας είχε σημειωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, χάρη στη συνεργασία του Σαρίφ με τον τότε Ινδό πρωθυπουργό, Αταλ Βατζπαγί, που προερχόταν από το ίδιο κόμμα με τον Μόντι, το Μπαρατίγια Τζανάτα. «Σκοπεύω να ξαναπιάσω το νήμα από το σημείο που το αφήσαμε με τον Βατζπαγί το 1999», δήλωσε ο Σαρίφ σε δημοσιογράφο του ινδικού καναλιού NDTV. Ο Μόντι από την πλευρά του είχε σχολιάσει τις προσδοκίες του για τη συνάντηση με τον Σαρίφ με ένα ρητό στα ουρντού, το οποίο παροτρύνει να «κρατηθούμε σφιχτά από το δέντρο και την ελπίδα, γιατί η άνοιξη έρχεται». Οι δύο ηγέτες φέρονται να συνομίλησαν εγκάρδια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την ορκωμοσία του Μόντι και, όπως σχολίασε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, μοιράστηκαν λεπτομέρειες της οικογενειακής τους ζωής.
Η επίσκεψη του Σαρίφ στην Ινδία είναι η πρώτη που πραγματοποίησε Πακιστανός ηγέτης από την τρομοκρατική επίθεση στη Βομβάη, το 2008, από ενόπλους Πακιστανούς, κατά την οποία έχασαν της ζωή τους 166 άτομα. Το συμβάν αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για τις σχέσεις των δύο κρατών. Η συνάντηση του Μόντι με τον Πακιστανό ομόλογό του διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, αντί των 35 λεπτών που είχαν προβλεφθεί. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για τους τρόπους βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων Ινδίας και Πακιστάν και για τους οικονομικούς τους δεσμούς, θέμα για το οποίο και οι δύο πλευρές θα κληθούν να κάνουν παραχωρήσεις. Το ζήτημα της τρομοκρατίας συμπεριλήφθηκε, επίσης, στην ατζέντα των συνομιλιών.
Η συνάντηση Σαρίφ-Μόντι πραγματοποιήθηκε διακινδυνεύοντας να υπάρξει δυσαρέσκεια από την πλευρά των φανατικών στοιχείων των δύο χωρών που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συνεργασία, και για τον λόγο αυτό ο Πακιστανός πρωθυπουργός καθυστέρησε τρεις ημέρες να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Ινδού ομολόγου του. Ο Μόντι από την πλευρά του έγινε αποδέκτης της υποστήριξης του κοντινού του συμμαχικού κόμματος, Σιβ Σένα, που κατακρίνει την οποιαδήποτε συνεργασία με το Πακιστάν σε υψηλό επίπεδο. «Εμπιστευόμαστε την ισχυρή και αποφασιστική ηγεσία του Ναρέντρα Μόντι και δεν επιθυμούμε να θέσουμε εμπόδια από την αρχή της θητείας του, αλλά εάν, παρά τη χειρονομία του αυτή, το Πακιστάν δεν αλλάξει, αναμένουμε από τον Μόντι να λάβει τα μέτρα του», έγραφε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.
Η κίνηση καλής θέλησης του Μόντι προς τον Σαρίφ αναμένεται να επιφέρει εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο, με την πρόσκληση να έχει ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα για τις δύο χώρες, αφού είναι η πρώτη φορά μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ινδίας που ο αρχηγός της κυβέρνησης μιας εκ των δύο χωρών παρίσταται στην ορκωμοσία ομολόγου του.
Μετά το Πακιστάν, σειρά έχει, στην ατζέντα του Μόντι, ο δεύτερος μεγάλος παραδοσιακός ανταγωνιστής της Ινδίας στην περιοχή, η Κίνα. Μιλώντας με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάν, ο οποίος του είχε τηλεφωνήσει για να τον συγχαρεί για τη θριαμβευτική εκλογή του, ο Ναρέντρα Μόντι επανέλαβε την πρόσκλησή του στον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να επισκεφθεί το Νέο Δελχί. Η Κίνα διατηρεί παραδοσιακά στενές σχέσεις με το Πακιστάν, ενώ οι σχέσεις της με την Ινδία έχουν περάσει από αρκετές περιόδους εντάσεων, με αποκορύφωμα τον σύντομο πόλεμο των Ιμαλαΐων, το 1962, ο οποίος κατέληξε με ήττα της Ινδίας. Κατά τη συνομιλία των Λι και Μόντι, αμφότεροι τόνισαν την επιθυμία των κυβερνήσεών τους να συσφίξουν την οικονομική τους συνεργασία, προς όφελος της ανάπτυξης των δύο ασιατικών γιγάντων.