Οι Σύροι ψηφίζουν εν μέσω εμφυλίου

Οι Σύροι ψηφίζουν εν μέσω εμφυλίου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ στις πρώτες προεδρικές εκλογές που πραγματοποιούνται στη Συρία εδώ και μισόν αιώνα, εν μέσω της εμφύλιας σύγκρουσης. Ο Ασαντ είχε διαδεχθεί τον πατέρα του, Χαφέζ αλ Ασαντ, πριν από 14 χρόνια και αναμένεται ότι θα παραμείνει στην εξουσία για ακόμη μία επταετία.

Η ψηφοφορία στις εκλογές αφορά αποκλειστικά τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση, δηλαδή το 40% του συριακού εδάφους, όπου κατοικεί το 60% του πληθυσμού της χώρας. Η εκλογική διαδικασία, ωστόσο, διεκπεραιώθηκε και στο σύνορο της Συρίας με τον Λίβανο, Μασνάα, όπου στήθηκε εκλογικό κέντρο σε λιβανικό έδαφος. Αντίπαλοι του Ασαντ στις προεδρικές εκλογές είναι ο Χασάν αλ Νούρι, πρώην υπουργός της κυβέρνησης, και ο βουλευτής Μαχέρ Χατζάρ, των οποίων οι υποψηφιότητες ήταν οι μόνες που εγκρίθηκαν από την καθεστωτική συριακή Βουλή. Η δημοτικότητα των δύο υποψηφίων είναι πολύ χαμηλή, αφού μέχρι πρότινος αποτελούσαν πρόσωπα άγνωστα για τους Σύρους ψηφοφόρους. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι υποψηφιότητες των συνυποψηφίων του Ασαντ για την προεδρία έγιναν αποδεκτές με στόχο να νομιμοποιηθεί η εκλογική διαδικασία.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις από την πλευρά τους έκαναν λόγο για «εκλογές αίματος». Ο ηγέτης της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης, Αχμάντ Τζάμπρα, κάλεσε τους Σύρους πολίτες να «μείνουν σπίτι», αν και το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων ψηφοφόρων απάντησε ότι θα συμμετάσχει στη διαδικασία. «Ελαβα αυτή την απόφαση για χάρη της πατρίδας μου και του εαυτού μου», δήλωσε ένας Σύρος ψηφοφόρος, ο Γκάντα Μάκι. «Είναι εθνικό καθήκον μας να ψηφίσουμε, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση που πλήττει τη Συρία», πρόσθεσε ο ίδιος. Η ομάδα του Ισλαμικού Μετώπου δήλωσε ότι τα εκλογικά κέντρα δεν θα αποτελέσουν στόχο των επιθέσεών της και ότι αποφάσισε να μη στραφεί εναντίον των άμαχων πολιτών, καλώντας και τις υπόλοιπες αντικαθεστωτικές ομάδες να πράξουν το ίδιο.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από εκλογικά κέντρα, όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ατόμων που αποφάσισαν να προσέλθουν στις κάλπες. Κάποιοι κρατούσαν φωτογραφίες και σημαίες, που έφεραν το πορτρέτο του προέδρου Ασαντ. Ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της κεντρικής Δαμασκού συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Ασμα. «Κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να επιβάλει τη βούλησή του στον συριακό λαό», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ Μουαλίμ, ο οποίος ψήφισε τυλιγμένος με μια συριακή σημαία. «Σήμερα ξεκινά η διαδρομή προς μια πολιτική λύση», συμπλήρωσε. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας, Ομράν Ζοάμπι, τόνισε ότι το μέγεθος της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία αποτελεί ένα πολιτικό μήνυμα. «Οι ένοπλοι τρομοκράτες αυξάνουν τις απειλές τους επειδή φοβούνται τη μεγάλη συμμετοχή», είπε ο ίδιος αναφερόμενος στους αντικαθεστωτικούς.

Οι συριακές προεδρικές εκλογές προκάλεσαν αντιδράσεις στον δυτικό κόσμο. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την εκλογική διαδικασία «απάτη», ενώ ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, την αποκάλεσε «τραγική φάρσα». «Οι Σύροι στις περιοχές που κυβερνώνται από το καθεστώς έχουν να επιλέξουν μεταξύ του Μπασάρ και του Μπασάρ, είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Φαμπιούς. «Η πραγματικότητα είναι ότι τα αποτελέσματα ήταν ήδη γνωστά, πριν αρχίσει η ψηφοφορία», πρόσθεσε. «Στόχος αυτών που θέλουν δημοκρατία στη Συρία είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας, που είναι πολύ δύσκολη», κατέληξε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή