Τηλεφώνησε στη Μέρκελ από τηλεπαιχνίδι

Τηλεφώνησε στη Μέρκελ από τηλεπαιχνίδι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η ερώτηση που δυσκόλεψε τον Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ δεν ετέθη από δημοσιογράφο ούτε από κάποιον συνάδελφό του στη γερμανική Βουλή. Στα πλατό της εκπομπής «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος», ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα ερώτημα που του ήταν αδύνατο να απαντήσει.

«Το θρυλικό πλυντήριο WΜ66 της Ανατολικής Γερμανίας σε τι άλλο χρησίμευε, εκτός από το πλύσιμο; α) Στην παραγωγή ρεύματος για θέρμανση; β) Στο βράσιμο λαχανικών; γ) Στην εισρόφηση σκόνης; δ) Στην ακρόαση δυτικογερμανικού ραδιοφώνου;» ρώτησε ο συντονιστής Γκίντερ Γιάουχ τον γνωστό πολιτικό. Ο Μπόζμπαχ, που στο παρελθόν είχε συγκρουστεί ανοικτά με την Αγκελα Μέρκελ, με αφορμή τους χειρισμούς της στην κρίση της Ευρωζώνης, αναφώνησε: «Σε ποιον άλλον να τηλεφωνήσω, μόνο στην καγκελάριο».

Η Αγκελα Μέρκελ μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και ο Δυτικογερμανός Μπόζμπαχ ήλπιζε ότι στα νιάτα της ίσως είχε βάλει ένα-δυο πλυντήρια. Ο συντονιστής ζήτησε από την γκαρνταρόμπα το σακάκι του Μπόζμπαχ, προκειμένου ο βουλευτής να τηλεφωνήσει στην καγκελάριο.

Το τηλεφώνημα διαφημίστηκε στα τρέιλερ της μαγνητοσκοπημένης εκπομπής, η συνέχεια, ωστόσο, ήταν απογοητευτική.

Η Αγκελα Μέρκελ δεν σήκωσε το κινητό της, ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη φορά. «Δεν μπορεί, τώρα σώζει τον κόσμο» είπε ο Μπόζμπαχ καθώς έβλεπε τα 500.000 ευρώ να κάνουν φτερά. Περιηγούμενος στον κατάλογο του τηλεφώνου του, ο βουλευτής σκέφτηκε να καλέσει τον επίσης Ανατολικογερμανό πρόεδρο Γκάουκ, αλλά διαπίστωσε ότι δεν έχει τον αριθμό. Μετά την πρόταση του παρουσιαστή να τηλεφωνήσει στη Χιλή, στη σύζυγο του πρώην ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας Ερικ Χόνεκερ, ο Μπόζμπαχ βρήκε άλλη λύση: την τηλεπαρουσιάστρια Μέιμπριτ Ιλνερ. Η Ιλνερ δεν πίστευε στα αυτιά της, ακούγοντας την ερώτηση και, προτού προλάβει να απαντήσει, ο χρόνος της είχε τελειώσει.

Ο Μπόζμπαχ έμεινε στα 125.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός είναι γνωστό ότι πάσχει από ανίατη μορφή καρκίνου. Οσο για τα ανατολικογερμανικά πλυντήρια δεν λειτουργούσαν ούτε ως ηλεκτρικές σκούπες ούτε ως ραδιόφωνα, αλλά ως βραστήρες νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή