Το G7 απέκλεισε τη Ρωσία, την άλλοτε υπ’ αριθμόν 8

Το G7 απέκλεισε τη Ρωσία, την άλλοτε υπ’ αριθμόν 8

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Αποκλεισμένος από τη σύνοδο κορυφής του G7 στις Βρυξέλλες εξαιτίας του ρόλου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχήθηκε στους διεθνείς ηγέτες που γευμάτισαν ερήμην του στις Βρυξέλλες «Bon appetit» (Καλή όρεξη). Ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να φιλοξενήσει τους αρχηγούς κρατών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας αυτήν την εβδομάδα, αλλά τα σχέδια άλλαξαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο Μάρτιο. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε στον Πούτιν προθεσμία δύο με τέσσερις εβδομάδες για να «αλλάξει ρότα» στο θέμα της Ουκρανίας και, σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με επιπρόσθετες κυρώσεις.

Aναφερόμενος εξάλλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το ισχυρότερο έως τώρα μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η Σκωτία να διατηρήσει την 307ετή ένωσή της με την Αγγλία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. για την ανάκτηση σειράς εξουσιών από το Λονδίνο υπό τον όρο όμως ότι θα επανεκλεγεί του χρόνου και θα προκηρύξει στη συνέχεια δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη στην Ε.Ε. το 2017. Παράλληλα, σε τρεις μήνες πραγματοποιείται ένα ακόμη σημαντικό δημοψήφισμα, που αφορά την απόσχιση ή μη της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ερωτηθείς στις Βρυξέλλες τι σημαίνουν για τον ίδιο τα προαναφερθέντα δημοψηφίσματα, ο Ομπάμα είπε ότι εναπόκειται στη βούληση του λαού να αποφασίσουν, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως οι ΗΠΑ επιθυμούν έναν ενιαίο εταίρο. «Από μακριά τουλάχιστον μοιάζει λες και τα πράγματα πάνε πολύ καλά και προφανώς έχουμε συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας θα παραμείνει ισχυρός, ενωμένος και αποτελεσματικός εταίρος», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας εξάλλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κάμερον, ο Αμερικανός πρόεδρος αποσαφήνισε ότι θα ήθελε την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. «Είναι ενθαρρυντικό για την Ουάσιγκτον να γνωρίζει ότι ένας σύμμαχός της έχει μία θέση στο τραπέζι του ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου», εξήγησε.

Στο ζήτημα της Συρίας, οι ηγέτες του G7 αποφάσισαν να ενισχύσουν τη θωράκισή τους απέναντι στην απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων από Ευρωπαίους ισλαμιστές, που επιστρέφουν από το συριακό μέτωπο. «Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειες για αντιμετώπιση του προβλήματος των ξένων μαχητών που ταξιδεύουν από και προς τη Συρία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο τέλος της συνόδου.

Τέλος, όσον αφορά στις κλιματολογικές αλλαγές, οι επτά αρχηγοί κρατών συναίνεσαν στη σύναψη μιας παγκόσμιας συμφωνίας μέσα στο 2015, ειδικά μετά τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ ότι θα περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 30% έως το 2030. Παρόμοιες υπόνοιες για περιορισμό των εκπομπών ρύπων άφησε και η Κίνα, που είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια απελευθέρωσης χημικών αερίων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή