Εκλογές-φάρσα στη Συρία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρωδία» χαρακτηρίζονται οι προεδρικές εκλογές της περασμένης Τρίτης στη Συρία, καθώς η νίκη του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ εθεωρείτο βέβαιη –και όπως αποδείχθηκε ήταν θριαμβευτική καθώς συγκέντρωσε το 88,7% των ψήφων.

Παρά τον τριετή εμφύλιο πόλεμο που έχει αιματοκυλίσει τη χώρα, η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδιδε την ημέρα των εκλογών εικόνες με τις ουρές κόσμου που περίμενε έξω από τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Σε άλλα πλάνα εμφανίζονταν ενθουσιώδεις οπαδοί του Σύρου προέδρου να κρατούν στα χέρια τους φωτογραφίες του και σημαίες της Συρίας. Ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος εμφανίστηκε ήρεμος και καλοντυμένος με ένα μπλε σκούρο κοστούμι να προσέρχεται με τη σύζυγό του Ασμά σε εκλογικό κέντρο της Δαμασκού για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Ωστόσο οι περισσότεροι Σύροι, μετά τον τριετή εμφύλιο πόλεμο που έχει σπείρει τον θάνατο σε τουλάχιστον 160.000 ανθρώπους, φαίνεται να έχουν αποστρέψει το βλέμμα τους από την πολιτική και πλέον εκφράζουν αποκλειστικά ευχές και ελπίδες για σταθερότητα. Την ίδια στιγμή, οι πολέμιοι του καθεστώτος Ασαντ χαρακτηρίζουν «παράνομη» την εκλογική αναμέτρηση. Ταυτόχρονα όμως δεσμεύτηκαν να μην εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των εκλογικών κέντρων. Η Ουάσιγκτον με ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης χαρακτήρισε «επονείδιστη» τη διεξαγωγή εκλογών από την κυβέρνηση Ασαντ, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος είναι «αποκομμένος από την πραγματικότητα». Χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ, καταδίκασε «τις αηδιαστικές φωτογραφίες του προέδρου Ασαντ την ώρα που ψήφιζε προσποιούμενος ότι συμμετέχει σε μια πραγματική εκλογική αναμέτρηση». Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε την εκλογική αναμέτρηση μια «τραγική φάρσα», προσθέτοντας ότι «οι Σύροι που ζουν στις ελεγχόμενες από τον κυβερνητικό στρατό περιοχές έχουν μία επιλογή: Μπορούν να ψηφίσουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ ή τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Εναν άνθρωπο που χαρακτηρίστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ εγκληματίας».

Κατά την εκλογική αναμέτρηση της Τρίτης, ο πρόεδρος Ασαντ ήταν αντίπαλος δύο λιγότερο γνωστών υποψηφίων, οι υποψηφιότητες των οποίων, πάντως, εγκρίθηκαν από το ελεγχόμενο από τον Σύρο πρόεδρο Κοινοβούλιο της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια που ο συριακός λαός είχε, έστω και κατ’ επίφαση, τη δυνατότητα επιλογής άνω του ενός υποψηφίου. Ωστόσο κανείς από τους δύο αντιπάλους του Ασαντ, ο πρώην υπουργός Χασάν αλ Νούρι και ο βουλευτής Μαχέρ Χατζάρ, δεν απολαύει ουσιώδους λαϊκής αποδοχής.

Κερδίζει χρόνο

Οπως αναφέρει άρθρο των Financial Times, με την εκλογική του στέψη ο Μπασάρ αλ Ασαντ απλώς κερδίζει περισσότερο χρόνο. Πρόκειται για μια καθαρά και αποκλειστικά πύρρειο νίκη. Εκτός από 160.000 Σύρους που έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις, άλλοι 200.000 πέθαναν επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με υπολογισμούς, δέκα εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Τεράστιες περιοχές πόλεων όπως η Χομς και το Χαλέπι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και η οικονομία έχει καταρρεύσει.

Tέλος, δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian αναφέρει ότι οι εκλογές «παρωδία» στη Συρία εκπροσωπούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την πλήρη αποτυχία σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Την αποτυχία του Ασαντ να κατανοήσει την έννοια της λέξης «ηγέτης», την αποτυχία να διακρίνει ανάμεσα σε επικριτές και εχθρούς, την αποτυχία να αναγνωρίσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του διέπραξαν εγκλήματα και ότι οι λαϊκιστικές οικονομικές πολιτικές φτώχυναν και πίκραναν πολλούς. Ταυτόχρονα, όμως, αντικατοπτρίζει την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας που ξέγραψε το συριακό καθεστώς υπερβολικά γρήγορα αλλά και των περιφερειακών δυνάμεων, κυρίως του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, που μετέτρεψαν τη συριακή σύρραξη σε έναν «πόλεμο δι’ αντιπροσώπου» στις προσπάθειές τους να απομονώσουν και να καταστρέψουν αντιπάλους της περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό που θα ήθελε να ψηφίσει ο λαός της Συρίας, η ειρήνη, δεν συγκαταλεγόταν στα ψηφοδέλτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή