Τέλος στις παρακολουθήσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους βάζει απόφαση της Ε.Ε.

Τέλος στις παρακολουθήσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους βάζει απόφαση της Ε.Ε.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εταιρείες που εδρεύουν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Δικαιοσύνης, αν και οι κυβερνήσεις παραμένουν διχασμένες όσον αφορά τον τρόπο που θα τους επιβάλλουν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσα στην Ένωση.

Η συμφωνία που αναγκάζει εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου όπως η Google και η Facebook να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της ΕΕ αποτελεί ένα πρώτο βήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης για την ενίσχυση των νόμων περί ιδιωτικότητας. Ο βρετανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Vodafone αποκάλυψε σήμερα σε μια νέα έκθεση πως κάποιες κυβερνήσεις είχαν άμεση πρόσβαση στο δίκτυό της προκειμένου να υποκλέπτουν τις επικοινωνίες των πελατών της.

Η αποκάλυψη αυτή για το εύρος των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών σε ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, η Vodafone, εδρεύει στη Βρετανία. «Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Υπηκοότητα Βίβιαν Ρέντινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, που κατέληξαν σε μια απόφαση την οποία υποστηρίξει και το Δικαστήριο της ΕΕ. «Τώρα είναι η στιγμή οι Ευρωπαίοι υπουργοί να δώσουν μια θετική απάντηση στο κάλεσμα αφύπνισης του Έντουαρντ Σνόουντεν», είπε η Ρέντινγκ.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για τη Vodafone δήλωσε: «Όλες αυτά τα γεγονότα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα μηχανισμός προστασίας των δεδομένων που θα είναι απόλυτα εδραιωμένος».

«Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας δικαστής πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται στο σύνολο του εδάφους της ΕΕ» επέμεινε η Ρέντινγκ.

«Δεν έχουμε δικαιοδοσία στις νομοθεσίες τρίτων χωρών» υπενθύμισε η ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή