Αφγανιστάν: Διπλή απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψηφίου προέδρου Αμπντουλάχ

Αφγανιστάν: Διπλή απόπειρα δολοφονίας κατά του υποψηφίου προέδρου Αμπντουλάχ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικρατέστερος να κερδίσει τις αφγανικές προεδρικές εκλογές Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ διέφυγε από διπλή απόπειρα δολοφονίας του την Παρασκευή στην Καμπούλ, όταν δύο εκρήξεις έπληξαν τα οχήματα συνοδείας του, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα, μόλις οκτώ ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η φάλαγγα με τον προεδρικό υποψήφιο δέχθηκε επίθεση την ίδια στιγμή «από βομβιστή αυτοκτονίας που οδηγούσε αυτοκίνητο βόμβα» και από «εκρηκτικό μηχανισμό» τοποθετημένο στο πλάι του δρόμου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκιουλ Αγα Σαγιέντ Χασεμί, επικεφαλής της Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας στην Καμπούλ.

Η διπλή επίθεση προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 22 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ των νεκρών είναι «ένας φρουρός που εργάζονταν για την ομάδα προστασίας του Αμπντουλάχ, ένας αστυνομικός και δύο παρευρισκόμενοι». Στο χώρο του ξενοδοχείου όπου ήταν πριν την επίθεση ο προεδρικός υποψήφιος, ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ίχνη αίματος γύρω από τα οχήματα συνοδείας, μερικά από τα οποία ήταν εντελώς καμένα. Τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο έδειξε επίσης εικόνες με ασθενοφόρα που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους τραυματίες από την περιοχή της έκρηξης, η οποία αποκλείστηκε από την αστυνομία.

Σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ η έκρηξη σημειώθηκε όταν η αυτοκινητοπομπή του θα αποχωρούσε από μια προεκλογική συνάντηση. Η επίθεση, έρχεται οκτώ ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου.

Σε αυτές ο Αμπντουλάχ, που είναι ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του ιστορικού εχθρού των Ταλιμπάν του Αχμάντ Μασούντ ο οποίθος έπεσε νεκρός μετά απο δολοφονική επίθεση λίγα 24ωρα πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, θα αντιμετωπίσει τον Ασράφ Γκάνι, έναν πρώην οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Αμπντουλαχ, συγκέντρωσε το 44,9% των ψήφων έναντι του 31,6% που έλαβε ο αντίπαλός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή