Σάο Πάολο: Απειλούν με απεργίες και στο Μουντιάλ οι εργαζόμενοι στο μετρό

Σάο Πάολο: Απειλούν με απεργίες και στο Μουντιάλ οι εργαζόμενοι στο μετρό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάου Πάουλου απείλησαν σήμερα, τρίτη ημέρα της απεργίας που έχουν κηρύξει, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και κατά την διάρκεια του Μουντιάλ, το οποίο πρόκειται να αρχίσει την Πέμπτη στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, εάν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν.

Οι τρεις από τις πέντε γραμμές του μετρό στη μεγαλούπολη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων δεν λειτουργούσαν παρά μόνο σποραδικά σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα). Η κίνηση στην πόλη είναι αισθητά λιγότερη το σαββατοκύριακο.

«Όσο έχει δύναμη η κινητοποίηση θα συνεχιστεί, και είναι πιθανό να φτάσει ως το Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του συνδικάτου των εργαζομένων στο μετρό Ροζέριου Μαλακίγιας.

Μια νέα γενική συνέλευση των απεργών είναι προγραμματισμένο να γίνει σε λίγο, στις 17:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι απεργοί ζητούν να αυξηθούν οι μισθοί τους κατά τουλάχιστον 12,2% και δεν αποδέχθηκαν χθες Παρασκευή την αντιπροσφορά να τους δοθούν αυξήσεις 9,5%, που έκανε η κυβέρνηση της πολιτείας του Σάου Πάουλου.

Η δικαιοσύνη αναμένεται να αποφανθεί αύριο Κυριακή εάν είναι νόμιμη η απεργία, που πλήττει εκατομμύρια κατοίκους κι εργαζόμενους οι οποίοι χρησιμοποιούν τον υπόγειο σιδηρόδρομο και προκάλεσε αποπληξία στους δρόμους της μεγαλούπολης την Πέμπτη και χθες Παρασκευή.

Το συνδικάτο ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι την κινητοποίηση υποστηρίζει το 90 ως 95% των περίπου 9.500 εργαζομένων στο μετρό, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών των συρμών, των υπαλλήλων ασφαλείας και των εργαζομένων στη συντήρηση των συρμών και των γραμμών.

Κατήγγειλε εξάλλου το έκτακτο σχέδιο λειτουργίας του μετρό που έχει θέσει σε εφαρμογή η διοίκησή του για να κινούνται ορισμένοι συρμοί, κάτι που επισήμανε πως γίνεται «με επικίνδυνο τρόπο».

«Κλήθηκαν να χειριστούν τους συρμούς επόπτες, σταθμάρχες, διοικητικοί υπάλληλοι (. . .), αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι δεν είναι εκπαιδευμένοι. Ανοίγουν τις πόρτες σε λάθος θέση και δεν γνωρίζουν καν πώς να σταματήσουν τους συρμούς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αχήματα, μπορεί να πέσει κάποιος άνθρωπος» στις γραμμές, τόνισε το συνδικάτο.

Το μετρό είναι το πιο πρακτικό μέσο μετακίνησης για να μεταβεί κάποιος στο γήπεδο της ομάδας Κορίνθιανς, όπου θα διεξαχθεί ο εναρκτήριος αγώνας του Μουντιάλ (Βραζιλία-Κροατία) την 12η Ιουνίου.

Η απεργία αυτή εντάσσεται σε ένα κύμα κινητοποιήσεων σε διάφορους κλάδους (οδηγοί λεωφορείων, αστυνομικοί, κ.ά.) στη Βραζιλία, κυρίως με μισθολογικά αιτήματα, καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη χώρα.

Παράλληλα, διαδηλώσεις εναντίον του Μουντιάλ, μικρότερης κλίμακας, καταγράφονται συχνά και ορισμένες είναι προγραμματισμένο να γίνουν και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Σε αυτές έχουν καλέσει συνδικάτα, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αναρχικές συλλογικότητες.

Η κεντροαριστερή πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία διεκδικεί δεύτερη θητεία στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου, κατήγγειλε μια προσπάθεια μικροπολιτικής αξιοποίησης των κοινωνικών αιτημάτων των Βραζιλιάνων.

«Διεξάγεται σήμερα μια συστηματική εκστρατεία εναντίον του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην πραγματικότητα, δεν έχει στόχο το Κύπελλο. Πρόκειται μάλλον για μια συστηματική εκστρατεία εναντίον μας», υποστήριξε η Ρουσέφ σε μια εκδήλωση του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT), του οποίου ηγείται, στο Πόρτο Αλέγκρε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή