Η Μέρκελ συνεχίζει να στηρίζει τον Γιουνκέρ

Η Μέρκελ συνεχίζει να στηρίζει τον Γιουνκέρ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΡΠΣΟΥΝΤ, Σουηδία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ προχώρησε χθες σε μία ακόμη δήλωση στήριξης προς το πρόσωπο του Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, χωρίς ωστόσο να έχει σταματήσει η αναζήτηση εναλλακτικών υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν. Οι ειδυλλιακές συνθήκες της βαρκάδας στο ηλιόλουστο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, μαζί με τους ηγέτες της Σουηδίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας δεν έδειξαν να φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία.

«Εχω δηλώσει ότι ο Γιουνκέρ είναι ο υποψήφιός μου για την προεδρία της Κομισιόν και ότι θέλω να γίνει πρόεδρος» είπε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη σύνοδο με τους τρεις ηγέτες. «Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα μας σήμερα».

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του Βερολίνου δήλωσαν στη διαδικτυακή εφημερίδα EUObserver ότι όσο παρατείνεται η διαδικασία επιλογής, τόσο χάνει έδαφος η υποψηφιότητα Γιουνκέρ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «αν συνεχίσουν να υπάρχουν τόσο έντονες αντιδράσεις, δεν θα είναι εφικτό να παραμείνει ο Γιουνκέρ υποψήφιος».

Η αντίθεση του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον προς το πρόσωπο του Γιουνκέρ δεν εστιάζεται μόνο στην ένθερμη υποστήριξη του πρώην επικεφαλής του Εurogroup προς περαιτέρω ενοποίηση, αλλά και στην ίδια τη διαδικασία εκλογής υποψηφίων. «Πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) έχει το καθήκον να συμφωνήσει και να προτείνει υποψηφίους που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει ανάγκη η Ευρώπη» είπε ο Κάμερον. Ο Ολλανδός ομόλογός του, φιλελεύθερος Μαρκ Ρούτε, καθώς και ο Σουηδός πρωθυπουργός, ο συντηρητικός Φρέντρικ Ράινφελντ, συμφώνησαν με την άποψη που διατύπωσε ο Κάμερον. Οι δύο αρχηγοί είπαν ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για τον διορισμό του επικεφαλής της Κομισιόν. Ως τώρα, ο επικεφαλής της Κομισιόν διοριζόταν από τους αρχηγούς κρατών, αλλά μετά τη συνθήκη της Λισσαβώνας, οι αρχηγοί υποχρεούνται να «λάβουν υπόψη» την πρόταση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς κάποια ιδιαίτερη στήριξη από τις κυβερνήσεις, εισήγαγαν την έννοια του Spitzenkandidat, δηλαδή του επικεφαλής κάθε συνδυασμού για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εφόσον το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές, το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει ότι το αξίωμα ανήκει δικαιωματικά στον κ. Γιουνκέρ.

«Συμφωνήσαμε ότι πρώτα πρέπει να τεθούν οι μελλοντικές προτεραιότητες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μετά να αποφασίσουμε για τους διορισμούς στα κορυφαία αξιώματα» είπε ο Ράινφελντ.

Εν τω μεταξύ, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η ρητορική της λαϊκίστικης Δεξιάς, σύμφωνα με την οποία υπήκοοι φτωχών κρατών-μελών της Ε.Ε. δήθεν «καταχρώνται» τα πλούσια κράτη πρόνοιας, πέρασε αυτούσια στον λόγο του Βρετανού πρωθυπουργού. «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να καταπολεμήσουμε τις καταχρήσεις στην ελευθερία της μετακίνησης» είπε ο Κάμερον. «Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αλλάξει απαντώντας στις ανησυχίες των ψηφοφόρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή